Billedet viser formand for DH Guldborgsund Kenneth Nielsen, som sidder i en kørestol og med træer og hav som baggrund.

Guldborgsund: Sådan fik vi samlet 250 til debat

I Guldborgsund har de samlet 250 til en temaaften om handicap, sex og tabu. Lokalformand Kenneth Nielsen fortæller om aftenen, hvor de sammen fik luftet nogle af de tabuer, vi normalt ikke taler om.

Om aftenen den 25. april var 250 borgere fra Guldborgsund samlet i byens lokale sportshal til en aften med paneldebat og underholdning med Pædagogfri Zone og stand-upper Rune Klan.

Overskriften for aftenen var handicap, sex og tabu, og arrangørerne var DH Guldborgsund og Guldborgsund Handicapråd. 

Vi har talt med afdelingens formand Kenneth Nielsen for at høre om arrangementet, og hvordan de har klaret at samle så mange til et event om handicap.

Hvorfor skal vi være et tabu?

Det var Kenneth Nielsen, der fik ideen til arrangementet. Kenneth har ingen ben fra knæene og ned, og han synes, at der generelt er alt for meget, vi ikke taler om: 

"Jeg oplever tit, at folk kigger væk. Børn er sjovere – de kommer bare og spørger, hvorfor jeg ikke har nogen ben, og så får vi en god snak om det. Men ofte kommer deres forældre og fortæller dem, at de ikke må spørge om den slags, og det synes jeg faktisk er forkert. Vi bliver ikke klogere, hvis vi ikke taler om det. Uanset hvad `det´ så er." 
Sådan skrev Kenneth Nielsen på afdelingens Facebook-side kort før arrangementet.

Kenneth var også den i afdelingen, der troede mest på, at de kunne samle nok til at fylde N.F. Hallen. Men han holdt fast og det viste sig, at han fik ret. 

Vi brugte Rune Klan som trækplaster

"Handicapområdet går jo ikke for at være det mest sexede emne. Så vi var jo godt klar over, at vi skulle gøre lidt ekstra for at trække folk til.

Så vi hyrede stand-up komiker Rune Klan til at komme og optræde med sit show om tabuer. Han er fænomenal til at stille skarpt på det, vi normalt ikke taler om. 

Vi aftalte, at han skulle på til sidst, så vi var sikre på at have en fuld hal resten af aftenen også. Men aftenen før ringede Rune så og tilbød at være med hele aftenen, for han havde fået sig en friaften. Det var kanon. Rune Klan deltog både aktivt under paneldebatten og fik nogle gode snakke og selfies med mange af de fremmødte borgere. Og så åbnede Rune også selv op og fortalte om sin søn med talebesvær. Det var rørende at høre om."

Humor er et fantastisk redskab 

"Det gik over al forventning. Vi fik masser af opmærksomhed og meget mere, end vi havde turdet håbe på. 

Billedet viser plakat fra DH Guldborgsunds temaaften Handicap Sex og Tabu
Guldborgsund Frivilligcenter har hjulpet med reklame og trykt plakaten på billedet her.  

"Vi fik talt om noget af alt det, som vi normalt ikke snakker om. Især Rune Klan og hans jokes om tabuer, fik punkteret nogle fordomme om os.

Vi fik sat fokus på, at vi skal være her alle sammen på lige vilkår. 

Og så er vi selvfølgelig vældig tilfredse med, at vi klarede at samle så mange. Det havde vi ikke klaret uden Rune. 

Vi fik også masser af input til vores borgermøde i juni, hvor vi skal diskutere en ny handicappolitik i kommunen. 

Alle er enige om, at det var en rigtig god aften og en succes. Så vi er klar til den næste, som bliver en handicappolitisk festival op til kommunalvalget i 2025."

Danskernes syn på mennesker med handicap

Selvom godt 86 procent af danskerne har en relation til et menneske med handicap, har de fleste danskere svært ved at omgås dem og ignorerer og behandler dem som mindre værd. 

Det viser tal fra vores befolkningsundersøgelse fra 2023, hvor flere end 4.000 har svaret på spørgsmål om danskernes kendskab og holdninger til mennesker med handicap, . 

  • 7 ud af 10 mener, at de fleste af os er usikre på at omgås mennesker med handicap
  • 1 ud af 3 mener, at de fleste af os behandler mennesker med handicap som mindre værd
  • 4 ud af 10 mener, at de fleste af os ignorerer mennesker med handicap
     

Tryk her for at for at dykke ned i tallene fra befolkningsundersøgelsen