Søg
Billedet viser Arne Christensen, lokalformand i Lyngby-Taarbæk

DH Lyngby-Taarbæk: Sådan forsøger vi at få sat handicap og beskæftigelse på dagsordenen

I Lyngby-Taarbæk bruger de årets handlingsplan til at holde fokus på, hvad de skal arbejde særligt med i årets løb. Lokalformand Arne Christensen ser tilbage på 2022 og på afdelingens arbejde med et af årets indsatsområder.

Vi har ringet til Lokalformanden for DH Lyngby-Taarbæk, Arne Christensen, som her giver et indblik i, hvordan de arbejder med at få en politisk mærkesag igennem.

Hvorfor har I valgt beskæftigelse som jeres mærkesag?

”Mange af os har på egen krop oplevet, hvor svært det er at få en fod indenfor på arbejdsmarkedet. Og vi hører det samme fra medlemsorganisationerne. Derfor har beskæftigelse længe været højt prioriteret i afdelingen. Sådan har det også været i 2022.

Vi har i vores arbejde lænet os op ad de nye tal fra DH's jobkampagne, som viser, at mange tusinde med handicap står klar til at hoppe i arbejdstøjet samtidig med, at danske arbejdspladser skriger på arbejdskraft. De tal tog vi udgangspunkt i, da vi for et par år siden holdt borgermøde med jobcentret og gennemgik de handicapkompenserende ordninger.

Også i forhold til kommunens brug af revalidering og ressourceforløb har vi prøvet at råbe politikere og kommunalbestyrelsen op. Med høringssvar og læserbreve har vi forsøgt at ændre kommunens praksis, hvor den fastholder folk i alt for lange ressourceforløb og ikke giver folk tilbud om at blive omskolet. Men vores arbejde synes desværre ikke at have haft den store effekt. Kommunalbestyrelsen har for eksempel besluttet sig for i højere grat at anvende revalideringsordningen, men jobcentret har ikke fokus på det og antallet af borgere under revalidering er ikke steget.”

Hvordan er det gået med at få jeres mærkesag igennem?

”I år har vi ikke nået helt så meget, som vi gerne ville, men vi kan glæde os over at have fået to ting i hus.

Her i efteråret har vi for eksempel haft møde med lokalrepræsentanterne for både Konservative og Radikale og har et tredje med Venstre i det nye år. Vi har de brugt de lokale tal for Lyngby-Taarbæk, som DH's beskæftigelseskonsulent har trukket til os på baggrund af DH-tallene for handicap og beskæftigelse.

Vi har også haft held med at få en aftale i stand i foråret 2023, hvor vi har fået halvanden time til at holde oplæg for kommunens godt 100 ledere. Her tænker vi, at en fagperson bedre kan trænge igennem til kommunens folk og få luget ud i de mange forbehold og bekymringer, de kan have ved at ansætte os med et handicap. Vi har derfor bedt udviklingsleder Rasmus Duus fra Videnscenter om Handicap om at komme og fortælle om de mange gevinster ved at have et mere rummeligt arbejdsmarked og om de ordninger – eksempelvis personlig assistance og indretning af arbejdspladsen – der kan være med til at kompensere for en medarbejders handicap.

Vi har vundet gehør for vores budskab, men vi kan endnu ikke se en afgørende effekt af vores arbejde. Vi er fortrøstningsfulde og fortsætter med at have handicap og beskæftigelse som indsatsområde i 2023.”