Søg
Resultatberetning 2020

Vi lader os ikke overdøve

Unge med handicap i Uganda udfører et dramastykke

I denne artikel kan du læse nogle af de mange gode resultater fra handicapbevægelsens udviklingssamarbejde i 2020. Danske Handicaporganisationer samler hvert år alle de resultater, som handicaporganisationerne i Danmark har været med til at skabe i det Globale Syd det forgangne år. Resultaterne samles i en beretning, som netop er indleveret til Udenrigsministeriet.

Det politiske arbejde med at påvirke lovgivning er en vigtig del af udviklingssamarbejdet. Det er nemlig her, de gode erfaringer fra enkelte projekter kan komme i spil og være med til at gøre en forskel for endnu flere mennesker med handicap i et givent land. Det er det, vi kalder for ”fortalerarbejde”.

I 2020 har fortalerarbejdet haft vanskelige kår, fordi COVID-19 mange steder har overtaget dagsordenen. Det har været svært at skabe opmærksomhed om andre udfordringer. På samme tid har pandemien dog også åbnet nye muligheder for at påvirke dem, der tager beslutningerne.

Foruden det store fortalerarbejde omkring COVID-19 og sikringen af mennesker med handicap i de enkelte landes coronarespons, har de danske handicaporganisationers indsats ude i verden opnået mange andre og vigtige politiske resultater. Et par af dem kan du læse om her.

Regeringerne i Rwanda og Uganda har lyttet – og handlet

I 2020 er der gennemført fortalerarbejde med 93 ansvarshavere på nationalt niveau, f.eks. regeringer, myndigheder, partier og offentlige institutioner. Det har blandt andet udmundet sig i, at regeringen i Rwanda har ratificeret Marrakeshtraktaten, blandt andet efter intensivt lobbyarbejde fra Rwanda Union of the Blind. Traktaten indfører undtagelser fra normale ophavsretsregler, og det giver lettere adgang til publiceret materiale i et tilgængeligt format.

I Uganda har arbejdet med at implementere en ny lov om mental sundhed oplevet en større interesse og fremskridt som følge af COVID-19. Pandemien har nemlig øget opmærksomheden omkring ugandernes mentale sundhedstilstand. Den nye lydhørhed fra regeringen har styrket fundamentet for Mental Health Ugandas sag, og der er nu udsigt til betydelige fremskridt i forhold til forebyggelse og rehabilitering i lokalsamfundene.

Formaliseret handicapindflydelse på plads i Uganda og Nepal

Flere steder er det lykkedes handicapbevægelsen at formalisere deres indflydelse, så mennesker med handicap bliver hørt, og inklusion og tilgængelighed tænkes ind i de officielle processer.

Det gælder blandt andet i Uganda, hvor 123 unge med handicap nu er blevet inkluderet i ungdomsråd på distrikts- og nationalt niveau. Det er sket takket være en indsats fra Show Abilities Uganda. Det betyder, at repræsentanter for unge med handicap nu inviteres med til konsultationsmøder, eksempelvis med civilsamfundsorganisationer og sundhedsministeriet.

Også i Uganda er det lykkes Uganda National Action for Physical Disability at få ministeriet for beskæftigelse og transport til at udsende et cirkulære til alle kommuner og pålægge dem at oprette kontrolkomitéer. Alle kontrolkomitéer skal have en handicaprepræsentant, der skal sikre at fysisk tilgængelighed indtænkes i alle offentlige bygninger.

I Nepal presser National Federation of the Disabled Nepal hårdt på for at kommunerne får etableret handicapråd, som den nepalesiske handicaplov foreskriver. Handicaprådene skal vejlede lokale myndigheder og relevante institutioner om blandt andet tilgængelighed ved offentlige bygninger og indsamling af statistik om mennesker med handicap. I 2020 blev yderligere 234 handicapråd konstitueret, hvilket betyder, at der på to år er etableret handicapråd i 645 af i alt 753 kommuner.

Læs mere

Du kan finde flere gode eksempler på handicaporganisationernes politiske resultater i resultatberetningen for 2020:

 

Blinde og svagsynede trænes i at bruge den hvide blindestok til at krydse en vej i Rwanda
En mand i gang med at tegnsprogstolke et dias i baggrunden med teksten "7 steps to prevent the spread of the virus"