Internationalt samarbejde

Råd på den internationale handicapdag: Lad os møde hinanden med et åbent sind

I anledning af FN's internationale handicapdag 3. december sætter DH fokus på den store berøringsangst over for mennesker med handicap.

stor gruppe rwandiske kvinder danser, klapper og smiler indendørs

En selvhjælpsgruppe for kvinder med psykisk sygdom i den rwandiske landsby Rulindo danser.

"Nogle mennesker tror, at ens liv går i stå, når man får en psykisk sygdom. Det passer overhovedet ikke"

Ordene kommer fra Rose, der er forperson i Rwandas organisation for psykiatribrugere. Men selvom Rose fortæller om situationen i Rwanda, så kunne  ordene ligeså vel komme fra en af de mere end 500.000 danskere, der lever med et handicap.

For livet går ikke per definition i stå, når man får et handicap. Og man kan godt leve et meningsfuldt og selvstændigt liv med et handicap - hvis man bliver mødt med den rette hjælp, imødekommenhed og forståelse. 

Stor usikkerhed og berøringsangst

For nyligt udkom DH og Det Centrale Handicapråd med en ny undersøgelse, der blandt andet viste, at 7 ud af 10 i befolkningen mener, at vi har svært ved at omgås mennesker med handicap i Danmark.

i DH tror vi på, at meget bunder i usikkerhed, manglende viden og berøringsangst. 

Derfor sætter DH I anledning af FN's internationale handicapdag 3. december fokus på den store berøringsangst over for mennesker med handicap. 

Empowerment og dialog er vejen frem

Og det leder os tilbage til Rose og landsforeningen for psykiatribrugere i Rwanda. En organisation, som SIND, den danske landsforening for psykisk sundhed, samarbejder med.

I dette partnerskab har de stort fokus på at mindske fordomme om livet med psykisk sygdom; på at udbrede fagligt retvisende viden om psykisk sygdom og hvordan man bedst kan hjælpe; og på - i manglen på et godt dansk ord - at empower disse mennesker til at stå ved sig selv og være stolte af det, de gør; at de kæmper en fælles sag og er med til at gøre en forskel for både sig selv og andre. 

Dette fokus på at udbrede viden og understøtte empowerment af mennesker med handicap til både at leve et meningsfuldt og selvstændigt liv OG til at kunne tage den nysgerrige og oplyste dialog om handicap, går igen i flere projekter og samarbejder gennem Handicappuljen. Ikke blot i Rwanda. Ikke kun i organisationer for mennesker med psykisk sygdom. Men på tværs af handicaps og landegrænser. 

Derfor lyder vores appel på den internationale handicapdag den 3. december: Lad os møde hinanden med åbent sind. 

Vi har mere til fælles, end vi måske går og tror.

Lad os turde tage snakken om livet med handicap; hvordan vi møder hinanden som mennesker; og hvordan vi kan spille hinanden endnu bedre. 

For vi tror på, at vi er stærkere sammen - både i Danmark og i verden. 

Glædelig international handicapdag!

Er du nysgerrig på at lære mere om, hvordan den danske handicapbevægelse samarbejder med handicaporganisationer rundt omkring i verden om alt fra at mindske fordomme til at modvirke diskrimination?

Klik her og lær mere