Søg
Resultatberetning 2020

Digitaliseringen giver nye muligheder i udviklingssamarbejdet

En medarbejder hos DH i gang med et online finansielt tilsynsbesøg i Nepal

I denne artikel kan du læse nogle af de mange gode resultater fra handicapbevægelsens udviklingssamarbejde i 2020. Danske Handicaporganisationer samler hvert år alle de resultater, som handicaporganisationerne i Danmark har været med til at skabe i det Globale Syd det forgangne år. Resultaterne samles i en beretning, som netop er indleveret til Udenrigsministeriet.

Nedlukning og hjemmearbejde i store dele af verden har betydet, at den digitale udvikling fik et kæmpe skub i 2020. Fyraftensmøder, rådgivning og møder med sydpartnere rykkede alt sammen online, og noget af det er måske kommet for at blive. Flere mennesker kan f.eks. deltage i møder og arrangementer fra organisationerne i både Nord og Syd, og kontakten mellem partnerne kan ske oftere online.

Succes med monitorering og tilsyn på distancen

En af de store virtuelle øjenåbnere er knyttet til de besøg, de danske organisationer normalt ligger hos deres partnere i Syd. Her monitorerer de sammen fremgangen i projekter og fører finansielt tilsyn.

Både Danske Handicaporganisationer og flere medlemsorganisationer har i 2020 opnået konkrete erfaringer og gode resultater med at lave online monitorerings- og tilsynsbesøg hos deres partnere. Dels har det online besøg løst et presserende problem i øjeblikket, men også fremover kan det være med til at løfte arbejdet. Et finansielt tilsyn tager nemlig tid. Hvis det gøres online fremfor under et fysisk besøg, frigiver det kostbar tid til at høste al den læring og viden, der kan være svær at få online.

Det øgede kendskab til digitale platforme har givet os nye og andre muligheder, som uden tvivl kan supplere udviklingssamarbejdet – også fremover.

Læringssite om inklusion i udviklingssamarbejdet

Et andet online resultat, der blev færdig i 2020, er læringssitet om inklusion af mennesker med handicap i udviklingssamarbejdet. Gennem små øvelser, formidling af viden og præsentation af konkrete værktøjer giver læringssitet en introduktion til at gøre udviklingsindsatser mere tilgængelige for mennesker med handicap.

Ina Lykke Jensen, der er chefkonsulent i Danske Handicaporganisationer, fortæller:

“Læringssitet om inklusion gør det nemt og indbydende for folk, der er engagerede i internationalt udviklingssamarbejde, at få inspiration til arbejdet – uanset om de er i Danmark eller ude i verden. Forhåbentlig sætter læringssitet tanker i gang, som inspirerer til at opsøge mere viden og inspiration, og som på sigt kan omsættes til handling.”

Læringssitet er udviklet sammen med Folkekirkens Nødhjælps Learning Lab og deres platform Fabo, og kan findes her:

Including Persons with Disabilities in Development Work

Læs mere

Du kan finde flere gode eksempler på de resultater, handicaporganisationerne har i udviklingssamarbejdet i 2020, her:

 

Unge med handicap i Uganda udfører et dramastykke
Resultatberetning 2020
En mand i gang med at tegnsprogstolke et dias i baggrunden med teksten "7 steps to prevent the spread of the virus"
Blinde og svagsynede trænes i at bruge den hvide blindestok til at krydse en vej i Rwanda