Søg
Nyhed

Nyt projekt får mennesker med handicap i job

Projektet Mening og Mestring kan hjælpe mennesker med handicap i arbejde.

En tegnet elpære med teksten "Mening og mestring" under

Nye metoder kan få mennesker med handicap i job.

Det viser erfaringerne fra Danske Handicaporganisationers (DH) projekt ’Mening og Mestring’, som KORA netop har evalueret.

Projektet går ud på at hjælpe mennesker med kognitive handicap som spastiske lammelser, ADHD, hjerneskade og autisme. Borgerne får i særlige ’mestringsforløb’ viden om deres handicap og metoder til at håndtere og mestre handicappet i arbejdslivet.

Thorkild Olesen, formand for Danske Handicaporganisationer (DH), udtaler:

”Det viser vejen for, at mennesker med handicap kommer i arbejde. Det handler om, at borgerne får viden om deres handicap og bliver bedre til at sige både til og fra”.

Thorkild Olesen, formand for Danske Handicaporganisationer (DH), udtaler:

”Mennesker med handicap kan mere, end man tror. Men der skal den rigtige hjælp og støtte til. Mennesker med usynlige kognitive handicap som spastiske lammelser, autisme og hjerneskader bliver let overset i systemet. Projektet viser, at de kan komme langt. Det kræver, at man lærer dem og omgivelserne mere om deres handicap”.

Thorkild Olesen, formand for Danske Handicaporganisationer (DH), udtaler:

”Færre med handicap er i job end tidligere. Den udvikling skal vendes for alles skyld. Regeringen og Troels Lund Poulsen (V) har allerede gode ambitioner i regeringsgrundlaget. Jeg opfordrer til, at man ser mod erfaringerne fra projekt Mening og Mestring. Jeg håber, at mange kommuner vil tage erfaringerne til sig og lave mestringsforløb for mennesker med kognitive handicap”.

Fakta: Mening og Mestring

Sammen med fire kommuner, Aalborg, Frederiksberg, Odsherred og Esbjerg, og 9 handicaporganisationer har Danske Handicaporganisationer (DH) lavet særlige mestringsforløb for borgere med kognitive handicap. På forløbene har borgerne fået indblik i deres handicap og metoder til at håndtere det i hverdagen.

Det kan være så simpelt som ørepropper for at holde baggrundsstøj ude. Det kan også være rutiner og strukturer på pauser og mails i hverdagen.

En borger med ADHD uden tidsfornemmelse har eksempelvis fået et særligt ur, som hjælper hende med at strukturere hverdagen og undgå stressnedbrud.

Det nye ved projektet har også været, at handicaporganisationerne og jobcentrene har arbejdet tæt sammen og udvekslet viden.

Fakta: Færre med handicap i job

Ifølge SFI er beskæftigelsesgraden for mennesker med handicap er faldet fra 51 procent til 43 procent fra 2002-2014. (http://www.sfi.dk/publikationer/handicap-og-beskaeftigelse-udviklingen-mellem-2002-og-2014-3068/)