Søg
Nyhed

Nye tal fra VIVE: Flere og flere mennesker med handicap kommer i job

Det går fremad med at få flere med handicap ind på arbejdsmarkedet, ifølge ny rapport fra VIVE. Fremgangen vækker glæde hos DH, men beregninger viser fortsat stort potentiale for at få endnu flere i job.

Kvinde iført briller og sort kjole arbejder på et lager. Hun pakker kasser med varer. Hun kigger direkte ind i kameraet mens hun putter en flaske champagne ned i en af papkasserne, der står foran hende

VIVE udgiver hvert år en rapport om handicap og beskæftigelse, der kortlægger  beskæftigelsen for personer med handicap. 

En bred politisk aftale fra 2018 har som målsætning, at flere personer med et større handicap skal komme i beskæftigelse frem mod 2025. Det kan enten være i ordinært job eller i fleksjob.

Den nye rapport viser, at det går fremad med at få flere med handicap i job. En positiv udvikling formand for DH, glæder sig over:

"Det er gode nyheder, at det går fremad med at få flere med handicap i job. Danmark mangler arbejdskraft - og vi med handicap giver selvfølgelig gerne en hånd med," siger Thorkild Olesen.

Ifølge DH's beregninger på baggrund af de nye VIVE-tal, så er omkring 46.000 mennesker med handicap klar til at tage et job inden for 14 dage.

"Lige nu råber erhvervslivet og den offentlige sektor på arbejdskraft. Det er svært at åbne avisen eller de sociale medier uden at høre om rekrutteringsproblemer. Virksomhederne mangler hænder. Så jeg vil da opfordre landets arbejdsgivere til at se muligheder i de 46.000, der står klar," siger Thorkild Olesen.

Her er et udpluk af nogle af VIVE-rapportens konklusioner:

  • I 2021 angav næsten hver fjerde 16-64-årige at have et handicap. Det svarer til flere end 800.000 personer. Cirka 300.000 af dem anfører, at de har et større handicap.
  • 61 procent af personerne med handicap er i 2021 i beskæftigelse mod 86 procent af personerne uden handicap. Den tilsvarende andel for personer med større handicap er 39 procent. Beskæftigelsesgabet mellem personer med og uden handicap er således på 25 procentpoint og er det mindste gab i perioden fra 2008 til 2021.
  • 35 procent af personerne med handicap står i 2021 uden for arbejdstyrken. Blandt personer med større handicap drejer det sig om 58 procent. Også disse andele er de mindste i perioden 2008-2021. At stå uden for arbejdsstyrken betyder i denne undersøgelse, at man hverken er i beskæftigelse eller aktivt har søgt job inden for fire uger og kan begynde at arbejde inden for to uger.
  • Udviklingen i tallene kan dog være påvirket af, at angivelserne af, om man har et handicap – som det er opgjort i undersøgelsen – ser ud til at have ændret sig siden 2008. Således har der været en stigende andel af personer, der angiver at have et mindre handicap. Og da denne gruppe har højere beskæftigelse end gruppen med større handicap, kan det have bidraget til den opgjorte beskæftigelsesfremgang.
  • Personer med handicap har mindre uddannelse end personer uden handicap. Uddannelse øger sandsynligheden for beskæftigelse både for personer med og personer uden handicap. Men den positive sammenhæng mellem de to ting ser ud til at være mest udtalt for personer med handicap: Et stigende uddannelsesniveau forklarer 30 procent af stigningen i beskæftigelsesandel fra 2008 til 2021, når det gælder personer med handicap, mod kun 19 procent, når det gælder personer uden handicap.
  • 15 procent af de beskæftigede med handicap har et fleksjob, og markant flere af dem oplever, at deres handicap udgør en barriere for jobmobiliteten, end tilfældet er blandt dem, der har et ordinært job. For eksempel anfører 57 procent af dem i fleksjob, at deres helbredsproblem eller handicap har hæmmet deres mulighed for at skifte til et job i en anden branche eller på et andet fagområde. Den tilsvarende andel for de beskæftigede med handicap i ordinære job er 20 procent.

Du finder hele VIVE's rapport her (åbner i nyt vindue)

 

Kontakt

Torben, kort gråt hår og skægstubbe, smiler i sort skjorte, står i handicaporganisationernes hus

Torben Kajberg

Chefkonsulent på beskæftigelsesområdet, rettigheder, Handicapkonvention mv.
30 43 96 88
Karen Knudsen i Handicaporganisationernes Hus

Karen Il Wol Knudsen

Chefkonsulent på uddannelsesområdet
51 32 86 88