Søg
Nyhed

Analyse: 40 pct. af unge uden job og uddannelse har et handicap

40 procent af de ca. 46.000 unge uden uddannelse og job har et handicap. Det viser en ny analyse fra Arbejdsbevægelsens Erhvervsråd.

En lærer står foran et klasseværelse med unge studerende

Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) har for DH analyseret, hvor mange af de omkring 46.000 unge uden job og uddannelse i alderen 15 til 24 år, der har et handicap.

Analysen viser, at 40 procent af gruppen har et handicap, hvilket svarer til 18.810 unge.

Nogle af de unge har flere handicap. Hovedvægten er usynlige i form af ADHD, autisme, angst og depression. Men også unge med fysiske handicap fylder i statistikken.

Analysen er afgørende viden, hvis regeringen vil nå i mål med sit erklærede mål om at hjælpe de unge uden job eller uddannelse videre.

Her under er nogle af rapportens andre hovedkonklusioner:

  • 46.840 unge i alderen 15-24 år (med grundskolen som højeste uddannelsesniveau) var uden job og uddannelse i slutningen af 2018.
  • 40 procent af den gruppe havde et eller flere handicap.
  • Unge med handicap har fire gange så stor risiko for at være uden job og uddannelse som unge uden handicap. Hvis man eksempelvis ser på unge med ADHD, står hver fjerde ung med ADHD uden job og uddannelse.
  • En ud af tre af de unge med handicap er på kontanthjælp og står ikke til rådighed for arbejdsmarkedet. Cirka en tredjedel af gruppen er på andre offentlige ydelser, mens kun få står umiddelbart til rådighed for arbejdsmarkedet. Den sidste tredjedel modtager ikke offentlige ydelser og vil ofte være forsørget af deres familie.
  • Det er kun omkring hver anden af de unge med handicap, der forsøger at starte på en gymnasial- eller erhvervsuddannelse. 

Du finder vores temaside om unge uden job og uddannelse her

Kontakt

Karen Knudsen i Handicaporganisationernes Hus

Karen Il Wol Knudsen

Chefkonsulent på uddannelsesområdet
51 32 86 88