Søg
Nyhed

DH: Flere gode forslag i Reformkommissions sidste anbefalinger

Reformkommissionen har fremlagt sin sidste rapport med anbefalinger til at hjælpe flere unge uden job og uddannelse. DH ser flere positive takter i anbefalingerne.

Kvinde iført briller og sort kjole arbejder på et lager. Hun pakker kasser med varer. Hun kigger direkte ind i kameraet mens hun putter en flaske champagne ned i en af papkasserne, der står foran hende

I dag står omkring 46.000 mennesker med handicap klar til at tage et arbejde inden for to uger. Nogle kan arbejde fuldtid, andre kan arbejde færre timer. 

Fælles for dem er, at de ønsker at komme i job og bidrage på arbejdspladserne og til samfundet. Men i dag møder mange forskellige barrierer, som spænder ben for at komme i job.

Hvordan vi gør vejen til arbejdsmarkedet lettere for udsatte unge og voksne er temaet for reformkommissionens tredje del. 

Her er der flere gode forslag, som vil hjælpe flere med handicap i job. Det er blandt andet:

  • Den enkelte skal i højere grad inddrages i de indsatser og hjælp, som kommunen tilbyder for at få borgeren med ind på arbejdsmarkedet.
  • Sociale klausuler skal udbredes i højere grad, når det offentlige – fx kommunerne – laver offentlige indkøb.
  • Der skal være en afklaringsret for de mest udsatte i kontanthjælpssystemet, hvis de har hængt fast i mere end to sammenhængende år. 
  • Administrationen af fleksjob skal forenkles i højere grad, så det bliver lettere for arbejdsgivere at ansætte personer i fleksjob. 
  • Alle kommuner skal garantere, at deres unge med behov hjælpes rigtigt, så de kan udfolde deres fulde potentiale og muligheder for et godt liv. 

Der er dog også nogle af forslagene, som vi i DH mener, kan få en negativ konsekvens for mennesker med handicap og deres ønske om at arbejde.

  • Revalideringsordningen skal udfases til fordel for andre ordninger. 
  • Et nyt sygedagpengesystem, hvor jobafklaringsforløbet udfases, så de syge, der ikke kan få sygedagpenge forlænget, bliver i systemet på reduceret sats. 
  • Afskaffelse af aktivitetstillægget til unge i kontanthjælpssystemet.

Revalideringsordningen har stor betydning for nogle mennesker, der pludseligt får et handicap. Det giver mulighed for at blive omskolet til at kunne varetage et andet arbejde. Fx hvis en lastbilchauffør får dårligt syn, eller en tømrer bliver lam.

Nogle mennesker med handicap ender på sygedagpenge. Men dem hjælper man ikke videre i livet og i arbejde ved reducere satsen. Det vil blot presse dem og for nogles vedkommende gøre dem dårligere.

Det er vigtigt at sikre, at de ca. 3000 elever med fx hjerneskade eller udviklingshæmning, der går på en STU ikke får en ringere ydelse. Det vil ske, hvis man afskaffer aktivitetstillægget, og det hjælper dem ikke.

I DH ser vi overordnet positivt på flere af forslagene, som vil kunne gavne mennesker med handicap og deres vej ind på arbejdsmarkedet.

 

Kontakt

Torben, kort gråt hår og skægstubbe, smiler i sort skjorte, står i handicaporganisationernes hus

Torben Kajberg

Chefkonsulent på beskæftigelsesområdet, rettigheder, Handicapkonvention mv.
30 43 96 88

Karen Il Wol Knudsen

Chefkonsulent på uddannelsesområdet
51 32 86 88
Michael Steward Fogh i Handicaporganisationernes Hus

Michael Stewart Fogh

Pressekonsulent
92 82 38 09