Søg
Nyhed, Internationalt samarbejde

Soldrevne radioer sikrer børn med handicap undervisning under nedlukning

Med dansk støtte har Rwandas mest sårbare børn med handicap fået adgang til at følge undervisningen hjemmefra via soldrevne radioer, mens landet er lukket ned pga. COVID-19.

En dreng i skoleuniform løser regnestykker ved tavlen i et klasselokale med bliktag i Rwanda

Børn i grundskolen har under nedlukningen kunne følge undervisningen hjemmefra via udsendelser i TV og radio. De fattigste familier har dog ikke adgang til nogen af delene. DH’s partner i Rwanda, NUDOR, har derfor distribueret 300 radioer til de mest sårbare familier med børn med handicap.

Handicaporganisationerne i Rwanda har været bekymret for, at børn med handicap sakker bagud i skolen i forhold til deres jævnaldrende. Og det er ikke uden grund. Under coronakrisen har 7 ud af 10 børn med handicap ikke haft adgang til at følge undervisningen hjemme, og viser samtidig tegn på mistrivsel, mens det kun gælder lidt under halvdelen af børn uden handicap (kilde: Save the Children International 2020).

Det er et billede som Teis Piel Christensen, der er landeansvarlig for Rwanda i DH, kan genkende. I Rwanda er børn med handicap i forvejen i en udsat position, særligt i de fattige landområder, forklarer han:

Dreng med mundbind viser soldreven radio frem

”Med de omfattende restriktioner regeringen i Rwanda har indført, risikerer vi en situation, hvor konsekvenserne af krisen rammer de mest sårbare endnu hårdere. Ligesom herhjemme, forsøger vi sammen med vores partner i Rwanda at afbøde de værste konsekvenser for børn med handicap.”

Radioerne virker ikke bare med batterier, de kan også køre på solenergi. Og det er vigtigt for at løsningen bliver holdbar, fordi de mest isolerede familier kan have svært ved at skaffe nye batterier. Med de soldrevne radioer kan børnene nu følge undervisningen hjemmefra, så længe landet er i nedlukning.

Siden marts sidste år, hvor det første coronatilfælde blev registret i Rwanda, har der været periodevise og omfattende restriktioner med udgangsforbud og langvarig lukning af skolerne.