Søg
Nyhed

Ny rapport: Mennesker med udviklingshandicap lever 20 år kortere

Statens Institut for Folkesundhed og Syddansk Universitet konkluderer i ny rapport, at mennesker med udviklingshandicap lever markant kortere end den gennemsnitlige dansker. Der er brug for at udbrede sundhedstjek til landets bosteder, lyder det fra DH.

grafik med DH logo og med følgende tekst:  20 år! Mennesker med udviklingshandicap lever 20 år kortere end alle andre.

Statens Institut for Folkesundhed og Syddansk Universitet undersøger i en ny rapport dødeligheden blandt mennesker med et udviklingshandicap.

Undersøgelsen viser, at dødeligheden er markant større for mennesker med udviklingshandicap end for personer uden.

Nogle af hovedkonklusionerne er:

  • Blandt yngre personer under 30 år er dødeligheden hele 10 gange højere. 
     
  • Middel-levetiden for 0-årige med udviklingshandicap er knap 20 år kortere. Det betyder at en nyfødt med udviklingshandicap kan se frem til at leve knap 20 år kortere end sine jævnaldrende.
     
  • Overdødeligheden er markant større ved både naturlige og ikke naturlige dødsårsager. Det vil sige, at både risikoen for at få og dø af en sygdom samt risikoen for at dø af en ulykke er større for mennesker, der har et udviklingshandicap.
     
  • De hyppigste dødsårsager er for alle mennesker sygdom i kredsløbsorganer og kræft. Men for menneske med et udviklingshandicap er risikoen for at dø tidligt af kræft eller hjerteanfald endnu større end for andre. Derudover er der en særligt stor overdødelighed for sygdomme i åndedrætsorganer og sygdom i nervesystemet hos personer med udviklingshandicap.

Sundhedstjek

Fra 1. januar 2022 træder en ny overenskomst for de praktiserende læger i kraft.
Aftalen sikrer, at borgere på et botilbud med nedsat kognitiv og/eller psykisk funktionsevne har ret til at få besøg af lægen, hvor de bliver undersøgt for fysiske sygdomme, og hvor man tjekker op på den generelle sundhedstilstand.

Det er en sårbar gruppe af mennesker, som sjældent går til lægen af sig selv eller er opmærksomme på symptomer. Det betyder, at mange lidelser fra banale til meget alvorlige, opdages for sent eller slet ikke. Medicin justeres ikke, symptomer på kræft eller andre alvorlige sygdomme opdages ikke. Resultatet er overdødelighed, nedsat livskvalitet og ulighed i sundhed.

Det er nødvendigt, at regelmæssige sundhedstjek bliver implementeret hurtigt, og at både læger, kommuner og botilbud går i gang med det samme. Sundhedstjek er et vigtigt redskab i kampen mod overdødelighed og ulighed i sundhed blandt en sårbar målgruppe.

Du kan finde den nye rapport her

Emne

Kontakt

Billede Jannie. Mellemblondt hår, delvist opsat. Smiler. blå skjorte.

Jannie Bruun Andersen

Chefkonsulent på sundhedsområdet
26 79 61 65