Søg
Nyhed

Nyt DH-udspil: 30 skridt mod mere lighed i sundhed

På mange områder er mennesker med handicap dårligere stillet end mennesker uden handicap i mødet med sundhedsvæsenet. Derfor kommer DH nu med 30 forslag til at få større fokus på handicapvinklen i debatten om ulighed i sundhed.

En mand træner i et træningslokale

Et handicap udløser ulighed i sundhed.

Hvis du har et handicap, har det alt for ofte en negativ betydning for, hvordan du bliver mødt og hjulpet, og hvilken behandling du får, når du er i kontakt med det danske sundhedsvæsen. Et handicap bliver en barriere i sig selv for at opnå samme adgang til behandling.

Derfor har DH sammen med sine 35 medlemsorganisationer udarbejdet et sundhedsudspil, der indeholder 30 bud på at skabe mere lighed i sundhed for mennesker med handicap.

Et handicap skal ikke udløse dårligere hjælp og behandling, lyder det fra DH-formand Thorkild Olesen:

I disse år fylder debatten om ulighed i sundhed, men der mangler et større fokus på, at mennesker med handicap alt for ofte passer dårligt ind i standardkasserne på sundhedsområdet.
DH-formand Thorkild Olesen

”Sundhedsvæsnet skal være for alle. Det må ikke være sådan, at blot fordi du har et handicap, får du en dårligere eller måske ingen hjælp eller behandling. I disse år fylder debatten om ulighed i sundhed, men der mangler et større fokus på, at mennesker med handicap alt for ofte passer dårligt ind i standardkasserne på sundhedsområdet."

Det er et udspil, der spænder enormt bredt. Lige fra en specialeplan på de specialiserede socialområde og et loft over brugerbetaling på medicin og behandling til lettere adgang til læger med handicapspecifik viden samt udbredelse af solsikkesnoren til hele sundhedsvæsnet.

Spændet i udspilet er så stort, for der brug for forbedringer over stort set hele linjen, når det kommer til mødet mellem sundhedssystemet og mennesker med handicap.

I dag har mennesker med handicap på nærmest alle sundhedsparametre en ringere sundhedstilstand end mennesker uden handicap. 

For eksempel:

  • Personer med udviklingshandicap dør i snit knap 20 år tidligere end resten af befolkningen.
  • Knap hver tredje kvinde med et mobilitetshandicap er aldrig blevet screenet for brystkræft.
  • 45 procent med et handicap siger, at nyopståede sygdomssymptomer er blevet tilskrevet en i forvejen kronisk sygdom, som efterfølgende viste sig ikke at være årsagen.
  • Hver fjerde med handicap har måtte droppe behandling i sundhedsvæsnet, fordi de ikke kunne komme til og fra behandlingen.

Derfor er det oplagt, at handicapviklen i ulighed i sundhed får langt mere opmærksomhed blandt politikere, i sundhedsvæsenet og hos Sundhedsstrukturkommissionen, lyder det fra DH-formand Thorkild Olesen:

”I øjeblikket er Sundhedsstrukturkommissionen begravet i arbejdet med at finde svar på, hvordan vores sundhedssystem skal indrettes i fremtiden. Her er det oplagt, at handicapvinklen også får en væsentlig plads i kommissionens arbejde.”

Du kan downloade udspillet her:

Emne

Kontakt

Billede Jannie. Mellemblondt hår, delvist opsat. Smiler. blå skjorte.

Jannie Bruun Andersen

Chefkonsulent på sundhedsområdet
26 79 61 65
Michael Steward Fogh i Handicaporganisationernes Hus

Michael Stewart Fogh

Pressekonsulent
92 82 38 09