Søg
Nyhed

Københavns lufthavn lancerer nøglesnor for personer med usynlige handicap

Det kan være hektisk for alle at skulle gennem lufthavnen, men har man et usynligt handicap eller en skjult diagnose kan udfordringen være ekstra stor.

Solsikkesnor

Københavns Lufthavn indfører derfor en nøglesnor, ”solsikkesnoren", der er en ekstra hjælp til mennesker med et usynligt handicap, fx autisme, demens, angst, ADHD eller lignende.

Det er en nøglesnor, der kan bæres frivilligt af personer med usynlige handicap, som har lyst til synligt at vise medarbejderne i lufthavnen, at de kan have brug for ekstra tid, grundig forklaring, tålmodighed eller bare hjælp til nogle bestemte ting. 

Snoren er for dem, der ønsker at rejse selv uden assistance. Den kan bæres gennem hele turen i lufthavnen, eller blot når man fx skal gennem sikkerhedskontrollen, hvis det er den del af turen, der stresser mest. Snoren sikrer, at medarbejderne genkender, at du har et usynligt handicap eller en skjult diagnose, uden at du behøver fortælle om det eller forklare dig.

Solsikkesnoren benyttes allerede i flere andre internationale lufthavne og i England er den også udbredt til stormagasiner og større togstationer.

Tid, hensyn og tålmodighed

Solsikkesnoren fortæller medarbejderne, at du kan have behov for mere tid, tålmodighed eller hensyn på turen gennem lufthavnen. Snoren er for dem, der har usynlige handicap eller diagnoser, og som af forskellige årsager kan have sværere end andre ved at komme gennem lufthavnen.

Du kan få udleveret solsikkesnoren i informationsdesken i lufthavnens Terminal 3, og den ligger også i de fleste check-in-skranker. Beder du om den, får du den udleveret uden spørgsmål.

I sikkerhedskontrollen skal alle scanne deres boardingkort for at komme ind. Hvis du bærer solsikkesnoren og henvender dig til medarbejderen i sikkerhedskontrollen, bliver du tilbudt at komme i et særligt spor for personer med reduceret mobilitet. Sporet er for alle, der af synlige eller usynlige årsager har sværere end andre ved at komme gennem lufthavnen og sikkerhedskontrollen.

Man kommer ikke nødvendigvis hurtigere igennem kontrollen. Det afhænger af tidspunktet på dagen. Medarbejderne her ved, at de kunder, de møder, har forskellige forudsætninger eller særlige behov. Det giver mindre stress og pres – også fra de andre rejsende.

Hvis du bærer solsikkesnoren, men ikke ønsker at komme ind i det særlige spor, scanner du blot dit boardingkort uden at rette henvendelse til medarbejderne.

Du kan læse mere om solsikkesnoren på Københavns Lufthavns hjemmeside