Søg
Internationalt samarbejde

Internationalt ligestillingstopmøde flyttede til Afrika – og gav plads til inklusionsdagsordnen

Når man taler om den globale kamp for ligestilling mellem kønnene, vil Women Deliver konferencen ofte blive nævnt i samme åndedrag. I år foregik konferencen for første gang på det afrikanske kontinent. Dermed fik mange syd-stemmer og underrepræsenterede grupper taletid og mulighed for at deltage i debatter om dagsordener, der i høj grad vedrører dem. Blandt andet var handicap med på dagsordenen.

fællesbillede af to DH udsendte og repræsentanter fra DH's og medlemsorganisationernes sydpartnere fra Ghana, Uganda og Rwanda

I juli fandt den sjette udgave af Women Deliver konferencen sted. Mere end 6.000 deltagere fra regeringer, internationale organisationer, civilsamfund og erhvervslivet fra hele verden deltog i debatter og møder om ligestilling, sundhed og rettigheder blandt piger, kvinder.

DH var med og havde inviteret repræsentanter fra DH’s og medlemsorganisationers partnerorganisationer i Ghana, Uganda og Rwanda til at deltage i den fire dage lange konference.

I fællesskab lagde vi ud med et møde, hvor vi forberedte os på, hvad vi ville lægge vægt på og gå efter på konferencen. Vi var enige om at sætte fælles sejl ind på at bidrage til, at handicap blev en del af dagsorden, når vi under konferencen deltog i at identificere løsninger på fx klimaforandringer, kønsbaseret vold og ulønnet omsorgsarbejde, der særligt rammer piger og kvinder.

fællesmøde med forventningsafstemning og planlægning af strategisk retning. Lyst lokale med mange, primært kvinder.

 

Handicapvinklen fik meget mere plads

billede af roll up med Donatilla, der er forperson hos DBS' Rwanda-partner

Allerede inden konferencens første arrangement gik i luften, kunne vi se en positiv forskel i opmærksomheden på handicapvinklen, sammenlignet med da vi sidst deltog i 2016, hvor Women Deliver fandt sted i København. Dengang blev handicap kun nævnt i ganske få af de mange sideløbende events.

Det var anderledes denne gang. De sidste to år har Women Deliver samarbejdet med organisationen Women Enabled International om at sikre fuld tilgængelighed til konferencen. Og det kunne mærkes. Mindst fire kvinder med handicap var på konferencens hovedscene. Der var omkring 20 af de flere hundrede events, der nævnte handicap i event-beskrivelsen. Og kvinder og piger med handicap blev derudover nævnt ved flere af de øvrige events, som DH overværede.

Repræsentanterne fra sydpartnerne var meget engagerede i konferencen og ihærdige med at deltage i så mange events som muligt. Der blev stillet spørgsmål og bidraget med kommentarer og input fra tilskuerpladserne. Der blev lyttet til kvinder med handicap i andre lande og søgt inspiration til, hvordan deres egne organisationer kan styrke arbejdet med ligestillingsdagsordner. Og så blev der netværket og skabt relationer. Det var inspirerende og bidrog til, at handicapvinklen infiltrerede endnu flere dagsordener.

stort debatevent. mange rundbordsamtaler i gang i lyst lokale

 

Dobbeltmarginalisering, repræsentation og geografi – perspektiver vi ikke må ignorere

Især to perspektiver står frem, når vi ser tilbage på konferencen.

1: Repræsentation og geografi har stor betydning

Det var tydeligt ved konferencen hvor væsentligt det var, at den for første gang blev afholdt på afrikansk jord. Det gav mulighed for bred deltagelse fra afrikanske ligestillingsaktivister og repræsentanter fra afrikanske organisationer, hvoraf mange deltog for første gang. Det var med til at sætte fokus på hvilke stemmer, der skal langt mere i centrum i globale fora - og hvilke det alt for ofte fylder for meget.

2: Dobbeltmarginaliseringens jerngreb er vigtig at forstå for at kunne skabe forandring

Gennem hele konferencen var der stort fokus på, at menneskers forskellige køns-, etniske, sociale og kulturelle identiteter overlapper og bidrager til, at marginalisering og diskrimination er kompleks. Det taler ind i DH’s fokus i vores dialog med de danske politikere og udviklingsmiljøet: At mennesker med handicap findes i alle indsatsgrupper, og at det kræver en indsats for, at mennesker med handicap bliver inkluderet i indsatserne. Uanset om det handler om piger og kvinders seksuelle sundhed og rettigheder, børns mulighed for at komme i skole, ligestilling på arbejdsmarkedet og i bestyrelser, eller i akutindsatser i humanitære kriser – og meget mere. Øget viden og forståelse om dette vil få os ét skridt tættere på Verdensmålenes løfte om ikke at lade nogen i stikken.

Hvis du har lyst til at dykke yderligere ned i, hvad der kom ud af Women Deliver, og hvordan det spiller sammen med handicapsagen, så kom med, når vi d. 5. september inviterer til fyraftensmøde. Læs mere og tilmeld dig ved at klikke her.

Kontakt

Ina Jensen i Handicaporganisationernes Hus

Ina Lykke Jensen

Chefkonsulent
30 28 35 39