Søg
Internationalt samarbejde

Fem ting vi lærte, da vi fik besøg fra Ghana, Rwanda og Nepal

I uge 19 var repræsentanter fra DH's tre søsterorganisationer i Rwanda, Ghana og Nepal på besøg i Danmark. Besøget førte til meget læring. Her finder du de fem største læringer om potentialer i internationalt samarbejde.

fællesbillede af sydpartnerne, DH's næstformand Sif, Politisk Chef Line Brøgger og de landeansvarlige konsulenter, Teis og Anne Sophie.

Hvad kan handicapparaplyer fra fire lande og tre kontinenter lære af hinanden? Faktisk en hel del.

Det mærkede vi til fulde, da vores partnere fra The Ghana Federation of Disability Organisations (GFD), The National Union of the Disability Organisations of Rwanda (NUDOR) og The National Federation of the Disabled - Nepal (NFDN) besøgte os i uge 19. Vi havde inviteret dem til Danmark med flere formål: 1. At skabe rum for erfaringsudveksling og netværk. Og 2. at bidrage til repræsentation fra det globale syd i den internationale konference om global ulighed i sundhed, som DH og det internationale udviklings- og handicapkonsortium, IDDC, var værter for. Du kan læse mere om konferencen og hovedkonklusionerne her.

Besøget var både lærerigt og givende. Her de fem største læringer:

LÆRING 1: Vores partnere vil gerne lære af vores erfaringer med at samtænke politisk interessevaretagelse, kampagner og strategisk kommunikation.

Poltisk konsulent Torben holde roplæg fra sydpartnere om politiske interessevaretagelse

Et af ugens store temaer var politiske kampagner og fortalerarbejde. Partnerne deltog derfor i et erfaringsudvekslingsmøde med DH’s kommunikationsafdeling og nationale afdeling.

Her delte DH gode eksempler på vores public affairs arbejde, fx indsatsen med at indskrive de 45.000 arbejdsklare mennesker med handicap som del af løsningen i forhold til manglen på arbejdskraft, og hvordan vi har samtænkt politisk interessevaretagelse med  strategisk kampagne-kommunikation. Partnerne var meget inspireret af samspillet mellem sekretariatet, politisk ledelse og kommunikation i disse indsatser.

Partnerne blev inspirerede af DH's tilgang med at bruge fakta og data og den løsningsorienterede tilgang med finansierede forslag, og de havde selv erfaringer med, at en meget kritisk tilgang lukkede ned for politisk dialog, hvorimod de fik mere ”taletid”, når de var konstruktive.

Generelt blev mødet katalysator for en større snak om nøglen til effektive kampagner, og hvor vigtigt god kommunikation er i forhold til at understøtte politisk interessevaretagelse. Partnernes spørgsmål og input lærte os meget om, hvordan vi kan blive endnu bedre til at understøtte dem i deres politiske interessevaretagelse og fortalerarbejde.

LÆRING 2: Ekstern inspiration giver nye vinkler på egen praksis.

Sydpartnerne sidder ved langt mødebord og lytter til oplæg hos Institut for Menneskerettigheder

Partnerne mødtes også med Institut for Menneskerettigheder for at få et menneskerettighedsfagligt perspektiv på brugen af Handicapkonventionen som en vigtig krog i fortalerarbejdet. Nanna Margrethe Krusaa, der er leder af handicapteamet i ligebehandlingsafdelingen, fortalte om Instituttets arbejde med handicapområdet i Danmark, for at partnerne kunne tage det med tilbage som komparativ praksis. Fokus var især på hvordan de tog sager op - både individ- og principielle sager.

 LÆRING 3: Erfaringsudveksling partnerne imellem giver stor værdi og afkast

sydpartnerne og repræsentanter fra handicaporganisationer, der er aktive i Ghana, Rwanda eller Nepal sidder i nysgerrig dialog over en frokost.

Repræsentanterne fra vores partnerorganisationer havde ikke mødt hinanden fysisk før. Derfor var ugen også tænkt som et rum for dem til at dele erfaringer, oplevelser og gode ideer med hinanden og med DH-medlemsorganisationer, der har projekter i de tre lande.

Og netop dette fokus på erfaringsudveksling oplevede Teis, der er rådgiver og programansvarlig for DH’s partnerskaber i Rwanda og Ghana som et af besøgets højdepunkter.

Noget af det bedste ved besøget var, hvordan man inspirerer hinanden og deler gode erfaringer på kryds og tværs. Især den store interesse og inspiration partnerne imellem. Det gør det meget mere ligeværdigt. Også dét, at de møder den politiske ledelse i DH og ikke kun mig. Der var meget læring for alle i disse møder.
 
Teis Piel Christensen, DH. Rådgiver & programkoordinator for Rwanda og Ghana.

LÆRING 4: Vigtigheden af netværk og repræsentation

ghanesisk partner holder oplæg på koncerence

Internationalt er #NothingAboutUsWithoutUs helt centralt i arbejdet for at inkludere mennesker med handicap i beslutninger og løsninger på problemer, der rammer mennesker med handicap. Dette fokus på repræsentation og netværksmuligheder var netop et af besøgets store prioriteter.

Besøget var samtænkt med den internationale konference om global ulighed i sundhed, som fandt sted i Handicaporganisationernes Hus. Alle tre partnere leverede oplæg, der gjorde tallene og historierne fra det globale syd mere konkrete og nærværende og gav deres syn på adgang til sundhed. Det var højt værdsat - ikke blot af os, men især af den store delegation fra det internationale udviklings- og handicapkonsortium, IDDC. Partnerne fremhævede de gode netværkssessioner og udtrykte stor værdsættelse af møde med officielle netværk, der også opererer i deres lande.

Dét fik de mulighed for igen, da de mødtes med Dansk Institut for Partier og Demokrati (DIPD). Dette var af særlig interesse for partnerne i Nepal og Ghana, hvor DIPID har haft projekter igennem flere år. De lærte om parti-til-parti samarbejde, og om hvordan DIPD arbejder med at fremme inklusion af fx kvinder i partier og i demokratiske processer. Det inspirerede partnerne. DIPD delte også nogle kontakter, som partnerne kan aktivere i deres videre arbejde med at få mennesker med handicap på den politiske dagsorden.

Sydpartnerne besøger Dansk Institutfor Partier og Demokrati

 

LÆRING 5: Mødet med en lokalafdeling gav indblik i mange ligheder og fælles kampe.

Til sidst vil vi fremhæve partnernes besøg hos DH’s lokalafdeling på Frederiksberg.

sydpartnere besøger lokalafdeling

 Her blev der udvekslet erfaringer om lokalafdelingsarbejde, og arbejdsdeling mellem centralt og lokalt niveau. I forhold til det lokale blev det fremhævet, hvor vigtigt det er at arbejde både udadtil og indadtil. Udadtil med at lave fortalerarbejde overfor lokale myndigheder og adressere medlemmernes behov. Og indadtil til medlemmerne i form af oplysende informationsarbejde. DH-lokalafdelingen stillede mange nysgerrige spørgsmål, og der var en spændende diskussion om forskellige former for handicap – i Danmark er langt flere handicaps nemlig anerkendt end i Ghana, Nepal og Rwanda.

 

Kontakt

Teis Piel Christensen i Handicaporganisationernes Hus

Teis Piel Christensen

Chefkonsulent
29 24 54 48

Rådgiver & Programkoordinator - Rwanda