Søg
Internationalt samarbejde

DH’s blik på redegørelsen for den udviklingspolitiske strategi

Som del af Folketingets vedtagelse af den udviklingspolitiske strategi Fælles om Verden, kom udviklingsministeren den 27. april med den årlige redegørelse, som dernæst var til høring i Folketinget den 9. maj. I denne artikel kan du læse DH’s perspektiver på strategien, og hvad vi har gjort den seneste måned for at sætte fokus på vigtigheden af at inkludere mennesker med handicap i dansk udviklingssamarbejde.

udviklingsordførere sidder til paneldebat hos Globalt Fokus

Det er tydeligt at se, at Dan Jørgensen i rollen som Minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik har et særligt øje for klimavinklen. For redegørelsen afspejler et stort og gennemgående fokus på klima, mens marginaliserede grupper slet ikke nævnes i redegørelsen. Og dette til trods for, at det fremgår af strategien, at dansk udviklingssamarbejde baseres på et rettighedsbaseret fundament og har fokus på marginaliserede grupper – og på ikke at lade nogen i stikken.

DH har benyttet lejligheden til at gøre opmærksom på denne skævhed og på vigtigheden af at inkludere mennesker med handicap i udviklingssamarbejdet – på tværs af indsatsområder.

Dan jørgensen til arrangement hos globalt fokus

DH deltog sammen med LEV i et debatarrangement om den nye redegørelse d. 8. maj, som Globalt Fokus arrangerede. Vores næstformand og talsperson for udviklingssamarbejde, Sif Holst, skulle også have deltaget, men lokationen var ikke tilgængelig for kørestolsbrugere. Ministeren holdt et oplæg, og i en paneldebat deltog udviklingsordførerne Trine Mach Pertou (Ø), Jesper Petersen (S), Christian Friis Bach (B), Sascha Faxe (Å) og Sigurd Agersnap (SF) – sidstnævnte som stedfortræder for Marianne Bigum.

Hovedudbyttet fra dette arrangement var, at ministerens prioriteringer i de kommende år er på sammenhæng i udviklings- og klimaindsatser. Derfor kommer vi i DH til at sætte mere fokus på handicapvinklen i klimaindsatser i vores udviklingspolitiske interessevaretagelse.

Derudover slog Trine Mach Pertou fast, at menneskerettigheder skal være mørtlen, der binder udviklingsindsatser sammen. Og Jesper Petersen anbefalede, at vi som organisationer presser på for at få konkrete målsætninger for, hvordan marginaliserede grupper ikke bliver ladt i stikken i dansk udviklingssamarbejde og humanitære indsatser.

Forud for høringen i folketinget sendte DH mails til ordførere, hvor vi skitserede, at klima også er relevant for marginaliserede grupper. Mennesker med handicap er blandt de mest udsatte, når klimarelaterede katastrofer rammer. og klimakompenserende løsninger risikerer at bidrage til yderligere marginalisering af mennesker med handicap, hvis ikke handicaporganisationer inddrages fra start og der skabes inkluderende løsninger. Klimarelateret eller ej - der er en kamp for rettigheder og mod fattigdom, som fortsat skal prioriteres. Derfor slår vi fortsat på, at der er behov for en handlingsplan for, hvordan mennesker med handicap inkluderes på tværs af i dansk udviklingssamarbejde og humanitære indsatser.

Vi arbejder videre!

Kontakt

Ina Jensen i Handicaporganisationernes Hus

Ina Lykke Jensen

Chefkonsulent
30 28 35 39