Søg
Nyhed

Handicapdag: Unge med handicap skal ind i fællesskaber

Tirsdag var DH vært for markeringen af FN’s internationale handicapdag. I år var fokus på at få flere børn og unge med handicap med i fællesskaber, og det budskab blev blandt andet bakket op af Radikale Venstres politiske leder Morten Østergaard.

Thorkild Olesen bliver interviewet af Christian Degn

Handicaporganisationernes Hus var fyldt med liv, da handicapbevægelsen tirsdag fejrede den internationale handicapdag.

Gæster fra nær og fjern, samarbejdspartnere og venner af huset var inviteret til at deltage i fejringen, hvor DH-formand Thorkild Olesen i sin åbningstale slog dagens tema an: børn og unge med handicap skal være med i fællesskaber.

"I dag handler det om, at alle, med og uden handicap, skal være med i fællesskaberne. Her tænker jeg ikke mindst på børnene. For uanset, hvem man er, eller om man har børnegigt, høretab, angst eller autisme har alle børn brug for at opleve, at de er en del af noget," lød det fra Thorkild Olesen.

Christian Degn og Thorkild Olesen på scenen
Formand for DH Thorkild Olesen bliver interviewet af konferencier Christian Degn til DH's fejring af den internationale handicapdag.

Ny undersøgelse: Børn med handicap mangler fællesskaber

Desværre oplever alt for mange børn og unge med handicap ikke at være en del af sociale fællesskaber i skolen eller i fritiden. Det viser en ny undersøgelse, DH offentliggjorde mandag. Den viser, at børn og unge med handicap er markant mere ensomme end deres jævnaldrende uden handicap.

Fire ud af ti er ikke med i sociale fællesskaber i skolen, fx leg i frikvarterer, halvdelen deltager ikke i sociale aktiviteter i fritiden, fx fødselsdage eller er sammen med venner, og hver tredje er ofte ufrivilligt alene.

"Som samfund har vi et fælles ansvar for, at et handicap aldrig bliver en forhindring for at kunne udleve sit fulde potentiale. Vi ved, at forudsætningerne er allerbedst, når samfundet og fællesskaber er inkluderende," sagde Thorkild Olesen.

Minister uddeler handicappris

Tidligere på dagen uddelte social- og indenrigsminister Astrid Krag en helt ny handicappris. Den gik til Operation Dagsværks kampagne for at forbedre forholdene for unge med handicap i Uganda. Kampagnen er udviklet i samarbejde med DH og Sammenslutningen af Unge Med Handicap.

"Prisen er givet for at gøre en stor indsats i at nedbryde fordomme og barrierer, så unge med handicap har mulighed for at deltage på lige fod med alle andre," roste Thorkild Olesen de mere end 40.000 elever på landets ungdomsuddannelser, der deltog i dagsværksdagen.

Sangerinden Lova Rosa
Sangerinden Lova Rosa er født døv, men har med cochleart implant fundet glæden ved musik- og teaterfællesskabet.

Efter Thorkild Olesens indledende bemærkninger gik sangerinden Lova Rosa Røhrmann Heick på scenen. Hun er født døv, men har med cochleart implant fået hørelsen og spiller nu både teater og synger. Hun fortalte om, hvor vigtigt det er for hende at være en del af det teater-musiske fællesskab og gav et nummer til stort bifald fra publikum.

Herefter kørte tvillingerne Pelle og Maise på scenen, hvor de blev interviewet af dagens konferencier, DR-journalisten Christian Degn. Maise har muskelsvind, og under stor latter fra tilhørerne fortalte hun, hvordan hun ville ønske, at hendes kørestol havde en hoppeknap, så hun kunne deltage i sjippefællesskabet med de andre piger i klassen, men at hun til gengæld er den bedste fodboldmålmand, fordi hendes stol dækker næsten hele målet.

Pelle og Maise bliver interviewet af Christian Degn
Tvillingerne Maise og Pelle bliver interviewet af Christian Degn. Maise fortæller blandt andet, at hun gerne vil være sit-down komiker.

Østergaard: God finanslov for mennesker med handicap

Som dagens sidste indslag gik Radikale Venstres politiske leder Morten Østergaard på talerstolen. Han indledte med beretningen om det radikale folketingsmedlem Kristian Hegaard, der i slutningen af oktober blev den første kørestolsbruger nogensinde til at rulle op på Folketingets talerstol med ordene "dette er et lille rul for mig, men jeg håber, det kan blive et stort rul for, at endnu flere kan få de muligheder, jeg har fået."

Herefter betonede den radikale leder vigtigheden af, at unge med svære handicap har mulighed for at blive i hjemmet efter deres 18-års fødselsdag. Sent mandag aften indgik Radikale Venstre sammen med regeringen og de øvrige støttepartier en finanslovsaftale, hvor der afsættes 30 mio. i 2020 og 60 mio. årligt herefter til overvågning i hjemmet af unge med svære handicap.

"Hver gang der er en overgang giver det udfordringer, selvom man er den samme person," sagde Morten Østergaard og fortsatte:

"Der er en lang række ting, vi tager højde for, lige indtil den 18-års fødselsdag. Så er det som om, lovgivningen forudsætter, at alle de problemer og behov man har haft, forsvinder som dug for solen. Gid det var så vel, men det er det jo ikke. Alligevel har vi de her overgangsproblemer."

Morten Østergaard taler til handicapdagen
Radikale Venstres politiske leder Morten Østergaard taler om den finanslovsaftale, der blev indgået aftenen forinden.

Handicappriser i hele landet

Det var ikke kun i Handicaporganisationernes Hus, at den internationale handicapdag tirsdag blev markeret. Også i resten af landet afholdte DH's lokalafdelinger arrangementer i anledning af handicapdagen.

Her blev der blandt andet uddelt handicappriser til lokale ildsjæle, virksomheder, foreninger og privatpersoner, der har gjort en stor indsats for mennesker med handicap.

Den internationale handicapdag er i dag omtalt i en række medier, blandt andet i Kristeligt Dagblad, hvor autisten Fiona fortæller om, hvordan det er at blive mobbet skolen på grund af sit handicap.

Du kan læse artiklen i Kristeligt Dagblad her.

Her kan du læse mere om DH's nye undersøgelse om, at unge med handicap mangler fællesskaber.