Søg
Nyhed, Internationalt samarbejde

Handicapbevægelsen lancerer fælles partnerskabspolitik

I slutningen af 2020 blev det sidste punktum sat i handicapbevægelsens fælles partnerskabspolitik, og nu er tiden kommet til at politikken skal præsenteres. Den 6. maj lanceres politikken på et fyraftensmøde sammen med en guide til hvordan politikken kan tages i brug i handicaporganisationernes internationale partnerskaber.

Tre mennesker der smiler under et besøg i Rwanda.

Internationalt samarbejde handler ikke kun konkrete aktiviteter og projekter med en søsterorganisation ude i verden. Selvom et projekt kan vare flere år, kan en handicaporganisation hurtigt samarbejde om en håndfuld eller flere projekter med samme partner over 10 eller 20 år. Internationalt samarbejde handler derfor i lige så høj grad om selve partnerskabet mellem organisationerne.

Marie My Warborg Larsen er international konsulent hos Sammenslutningen af Unge Med Handicap (SUMH), og er en af dem, der har været med til at udvikle partnerskabspolitikken. Hun ser partnerskabspolitikken som et godt udgangspunkt for at indgå partnerskaber. ”Man kan hurtigt komme til at fokusere på projektet, fordi det er nemt og håndgribeligt i hverdagen, fremfor selve samarbejdet og partnerskabet på længere sigt. Partnerskabspolitikken kan bruges til at stoppe op og tage en snak om vores partnerskab inden vi møder udfordringer,” fortæller Marie My.

Det er blandt andet også for at sætte en overordnet ramme og komme det kortsigtede perspektiv til livs, at DH søsatte en fælles partnerskabspolitik blandt de internationalt engagerede handicaporganisationer. Teis Piel Christensen, chefkonsulent hos DH, fortæller at netop det langsigtede, gensidige og ærlige partnerskab er med til at styrke handicaporganisationerne i Syd, og samtidigt sikre, at udviklingssamarbejdet i højere grad bliver bæredygtigt. Partnerskabspolitikken giver et fælles ståsted for handicaporganisationerne, når retningen skal sættes for eksisterende partnerskaber og nye skal indgås, og Teis håber, at organisationerne også kan bruge politikken til at sætte eget præg på partnerskaberne.

For Marie My og SUMH skal politikken for alvor i brug til sommer, når de skal til Rwanda for at evaluere et projekt. Her vil de med udgangspunkt i partnerskabspolitikken tage en snak med deres partner om samarbejdet. ”Har vi de samme ønsker for vores partnerskab? Og hvad skal der til for at bygge et godt partnerskab op? Det er nogle af de spørgsmål, vi skal vende sammen,” fortæller hun. 

Det er også Marie My, der skal præsentere partnerskabspolitikken på fyraftensmødet. Hele programmet for lanceringen af partnerskabspolitikken kan findes på siden herunder. Det er også her, mødet kan tilmeldes. Selve partnerskabspolitikken kan hentes her.