Søg
Nyhed

Gør handicapkonventionen til dansk lov (nyt forslag fra de Radikale)

17. maj behandler Folketinget et beslutningsforslag fra de Radikale, der går på at få FN's handicapkonvention ind i dansk lov.

Den Europæiske Menneskerettighedskonvention har for længst fået sin egen danske lov. Vi håber, det snart er Handicapkonventionens tur, lyder det fra formand og næstformand i DH.

Af Thorkild Olesen og Sif Holst, henholdsvis formand og næstformand for Danske Handicaporganisationer

Der skete noget epokegørende for 12 år siden. I hver fald set med vores øjne i handicapbevægelsen. Danmark tilsluttede sig nemlig FN’s Handicapkonvention. Det var stort og glædeligt – og ikke bare for os, men for de alle mange mennesker med handicap og kronisk sygdom inde på livet.

Den 17. maj behandler Folketinget et beslutningsforslag fra Radikale Venstre om at gøre Handicapkonventionen til dansk lov. Det er oplagt, og tiden er moden til det. Men hvorfor egentlig? Det uddyber vi her.

Ved sin tilslutning i 2009 forpligtede Danmark sig til, at mennesker med handicap får del i de rettigheder, der står i konventionen. Det er ikke nye og særlige rettigheder. Nej, det er de menneskerettigheder, alle er omfattet af. Ret til at stemme, ret til et familieliv, ret til uddannelse, ret til ikke at blive diskrimineret osv.

I DH arbejder vi for, at mennesker med handicap kan leve et liv som alle andre. At de kan deltage, bidrage og være en del af fællesskabet. Helt i tråd med, hvad der står i konventionen.

Så vi med handicap også er ligeværdige naboer, kolleger og kærester. Lever et aktivt og selvstændigt liv. Besøger venner, tager toget og læser nyheder på mobilen.

Det lyder måske som en selvfølge at kunne det i Danmark, men det er det ikke. 

Lidt eksempler:

  • Der er stadig et par tusinde borgere, som ikke er sikret til at stemme ved valgene til Folketinget, fordi de har et handicap.
  • Institut for Menneskerettigheder har afdækket, at fem ud af seks danske trafikselskaber ikke vil hjælpe mennesker med fysisk handicap ombord på de almindelige busser.
  • En tredjedel af alle ofre for vold og seksuelle overgreb har et kognitivt eller psykisk handicap, ifølge Institut for Menneskerettigheder.
  • Ifølge VIVE (Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd) er kun 58 procent af mennesker med handicap i beskæftigelse mod 84 procent uden handicap.

Der er mange barrierer, der mangler at blive brudt ned. Men kan man ikke gøre det uden at gøre Handicapkonventionen til dansk lov? Jo. Men vi mener, at dette skridt vil sætte ekstra skub i udviklingen. 

For det første vil det helt sikkert øge kendskabet til Handicapkonventionen, hvis den får sin egen lov. Og det er der brug for.

De fleste har nok et temmelig begrænset kendskab til konventionen, hvis de da overhovedet har hørt om den. For os handler det ikke kun om tør jura, men lige så meget om at udbrede det menneskesyn, konventionen bygger på. At mennesker med handicap har værdi og kan bidrage og skal være del af samfundet på lige fod med andre. At sådan noget som tilgængelighed helt naturligt bliver tænkt med, når man indretter sygehuse, laver trafikplaner eller indretter arbejdspladser.  

For det andet handler det om retssikkerhed. Det vil fx være lettere for domstole og klageorganer at inddrage rettighederne i Handicapkonventionen, hvis de er skrevet ind i en dansk lov. Det vil gøre det lettere for borgere med handicap at gøre brug af deres rettigheder.

For det tredje handler det om at markere, hvilke værdier vi bygger på i Danmark. Hvad for slags samfund vi er, og hvordan vi behandler hinanden. Det ville gøre os glade og stolte, hvis danske politikere tog det skridt at gøre Handicapkonventionen til dansk lov. Det vil sende et stærkt signal om respekt og ligeværdighed.

Den Europæiske Menneskerettighedskonvention har for længst fået sin egen danske lov. Vi håber, det snart er Handicapkonventionens tur.

Du kan læse de Radikales forslag her.

 

Kontakt

Torben, kort gråt hår og skægstubbe, smiler i sort skjorte, står i handicaporganisationernes hus

Torben Kajberg

Chefkonsulent på beskæftigelsesområdet, rettigheder, Handicapkonvention mv.
30 43 96 88