Søg
Nyhed

Genåbning af Danmark: Find løsninger for mennesker i særlig risikogruppe

Regeringen har fremlagt en plan for en gradvis og kontrolleret genåbning af Danmark. Det betyder blandt andet, at daginstitutioner og folkeskoler i begrænset omfang åbner igen efter påsken.

DH-formand Thorkild Olesen

Regeringen har i forbindelse med genåbningen meldt ud, at de praktiserende læger skal vurdere om mennesker i risikogruppen og deres nære pårørende skal møde op i skole, daginstitution og på arbejde. Derefter skal man i dialog med sin arbejdsgiver aftale en særlig løsning.

Danske Handicaporganisationer er glade for, at regeringen kommer med en udmelding. Vi opfordrer alle borgere, der er i en særlig risikogruppe, samt deres pårørende, til at kontakte deres læge, hvis de oplever at blive udsat for unødig risiko på deres arbejde eller uddannelse. Der mangler fortsat en løsning for de mennesker, som ikke kan aftale en særlig løsning med deres arbejdsgiver, fx fordi jobbet ikke kan udføres afskærmet eller hjemmefra.

Thorkild Olesen, formand for Danske Handicaporganisationer, udtaler:

”Jeg håber, partierne vil give en fremstrakt hånd til de mennesker, der er i en særlig risikogruppe for at blive ramt af coronavirus og deres pårørende. Jeg vil opfordre partierne til at indføre lønkompensation for arbejdsgiveren for de medarbejdere, der selv er i en særlig risikogruppe, eller hvis nære pårørende er det, og som på grund af smitterisikoen ikke kan møde på arbejde.”

DH repræsenterer mange mennesker, som er i særlig risiko for at blive ramt af coronavirus. Det er blandt andre mennesker, som på grund af cystisk fibrose har markant nedsat lungekapacitet, som på grund af muskelsvind er respiratorbrugere eller som på grund af gigt tager immundæmpende medicin. Vores medlemsorganisationer oplever stor bekymring og forvirring blandt medlemmerne og deres pårørende.

Sundhedsstyrelsen har tidligere anbefalet personer i risikogruppen at holde sig hjemme i den udstrækning, det er muligt, at undgå steder med mange mennesker og undgå fysisk kontakt. Det stemmer ikke overens med, at mennesker med kroniske sygdomme og deres nære pårørende skal tilbage på arbejde.

Baggrund

Onsdag d. 8. april sagde børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil til TV2, at ”den melding, vi har i fællesskab med hinanden, er, at det er en konkret og individuel sundhedsfaglig vurdering, om man skal møde i skole og børnehave, når de åbner igen. Det samme hælder medarbejderne.”

Tilsvarende sagde statsminister Mette Frederiksen til DR, at ”hvis man nu har en ægtefælle, som er alvorlig syg eller selv kan være udsat på grund af en kronisk sygdom, der bliver vi simpelthen nødt til at have en lægelig vurdering og en god snak med lederen om, hvad der kan lade sig gøre og ikke lade sig gøre.”

DH foreslår

For at imødekomme de udfordringer, mennesker i særlig risiko og deres pårørende har i forbindelse med genåbningen af Danmark, foreslår DH følgende:

  • Lægen vurderer eller bekræfter vurderingen af, om borgeren eller dennes pårørende er i særlig risikogruppe og at isolation derfor anbefales af præventive hensyn.
  • Hvor det ikke er muligt at aftale sig ud af det med fx hjemmearbejde, får arbejdsgiveren mulighed for lønrefusion svarende til den, der er aftalt for hjemsendelser, det vil sige 75 procent af lønnen op til 30.000 kroner for funktionærer og 90 procent af lønnen op til 30.000 kroner for timelønnede.

DH vurderer, at ordningen kun vil være relevant for en mindre gruppe af mennesker i særlig risiko.