Nyhed

FN: GØR MERE FOR KVINDER MED HANDICAP, DANMARK!

Danmark har været til eksamen i FN’s Kvindekomité. Karakter: ”Bestået” med plads til forbedringer. Beskyt kvinder med handicap mod vold og seksuelle overgreb. Sørg for bedre adgang til kræftscreeninger. Giv flere kvinder med handicap en uddannelse, siger Komitéen.

To medarbejdere ser sammen på en computer

I februar måned var Danmark for 9. gang til eksamen i FN’s Kvindekomité. Formål: at tage temperaturen på rettighederne for danske kvinder, også dem med handicap.

På nogle områder brænder det virkelig på. En tredjedel af dem, der anmelder et seksuelt overgreb, har et psykisk eller kognitivt handicap, viser en rapport fra Institut for Menneskerettigheder.

”Det er ret rystende. Derfor besluttede DH at rejse sagen i FN’s Kvindekomité. Det har virket, for Komitéen anbefaler Danmark at sætte ind med handling hurtigt”, siger Sif Holst.

Et andet problem er, at kvinder med handicap ikke deltager i forebyggende kræftscreeninger i samme grad som andre. Det kan koste liv.

”Der skal være lige adgang til kræftscreeninger for alle. Komitéen anbefaler derfor Danmark at sætte mål for at øge deltagelsen for kvinder med funktionsnedsættelser. Det er vi enige i DH. Samlet set er jeg meget glad for Komitéens rapport”, slutter Sif Holst.

FN’s Kvindekomité anbefaler Danmark: 

- At sætte hurtigt ind over for vold og seksuelle overgreb mod kvinder med handicap.

- At sætte mål for at øge deltagelsen i kræftscreeninger for kvinder med funktionsnedsættelser.

- At øge andelen af piger og kvinder med handicap, der får en uddannelse.

 

Kontakt

Torben, kort gråt hår og skægstubbe, smiler i sort skjorte, står i handicaporganisationernes hus

Torben Kajberg

Chefkonsulent på beskæftigelsesområdet, rettigheder, Handicapkonvention mv.
30 43 96 88