Søg
Nyhed

DH varmer op til infrastrukturaftale med transportminister

DH var i denne uge på tur med transportminister Benny Engelbrecht. Ministeren skulle se, hvordan mennesker med handicap færdes på en station ved hjælp af blandt andet ledelinjer og elevatorer samt udfordringerne med at stige på og af tog.

Thorkild Olesen og transportminister Benny Engelbrecht står på en togperron og smiler

Efter en kort introduktion til Handicaporganisationernes Hus gik turen til Høje Tastrup station.

På vejen viste DH’s formand, Thorkild Olesen, hvordan han bruger sin blindestok på ledelinjen ned mod stationen. Han fortalte også, at det gør ondt at falde over de cykler, der bliver smidt ved gangbroen over til perronerne på Høje Taastrup station.

På perronen viste DSB os, hvordan handicapliften virker. Det er en stor tung sag, der skal bestilles 12 timer i forvejen. Den bliver brugt til de tog, der ikke har niveaufri adgang. DH’s næstformand, Sif Holst, der sidder i elektrisk kørestol, fik en tur i liften. Den er også nødvendig på de perroner, der ikke har standardhøjde. Her hjælper lavgulvstog nemlig ikke.

Vi fik også muligheden for at se, hvordan den automatiske lift på et dobbeltdækkertog fungerer.  Den automatiske lift udligner afstanden mellem tog og perron. Her var det meget lettere for Sif at komme ind.

Ministeren spurgte meget interesseret ind til mennesker med handicaps udfordringer og fik meget ud af turen. Vi håber, at han vil bruge det som baggrundsviden i den nye infrastrukturaftale, der på et tidspunkt skal forhandles på plads.

Vi ved fra en DH-undersøgelse sidste år, at otte ud af ti med handicap synes, at det er svært eller umuligt at rejse med tog.

Det kan en ny infrastrukturaftale ændre på. Vi mener derfor, at man skal lave en plan, der ensretter landets perroner, så højderne er det samme. Den skal være en del af infrastrukturaftalen. Det vil gavne den mor, vi så løfte en barnevogn op i IC3-toget med trin. Eller kørestolsbrugeren, den gangbesværede pensionist eller det friske unge menneske, der brækkede benet under weekendens håndboldkamp.

De vil få mulighed for selv at stige på et lavgulvstog uden hjælp - hvis perronhøjderne er ens over hele landet. Og Sif bliver fri for at sidde og flagre i handicapliften, der skal bestilles 12 timer i forvejen.

Tak til ministeren for at lytte. Vi ser frem til at fortsætte det gode samarbejde.