Nyhed

DH sender rapport til FN-komité, inden Danmark skal til handicapeksamen

Hvordan går det med at inkludere mennesker med handicap i Danmark? Civilsamfundet har givet sit syn på det til FN’s Handicapkomité, der skal have Danmark op til eksamen til august.

Delegation af 6 mennesker, der står foran FNs kontor i Geneve. En af dem er formand for Danske Handicaporganisationer Thorkild OIesen.

Her ses blandt andre DH-formand Thorkild Olesen foran FN's kontor i Genevé fra et tidligere besøg. Thorkild Olesen og en dansk delegation rejser igen til Schweiz i forbindelse med eksaminationen.

Til august skal den danske regering stå skoleret i FN om tilbageskridt og fremskridt for mennesker med handicap i Danmark. Som optakt har DH sammen med en række civilsamfundsorganisationer sendt deres syn på, hvad der er af udfordringer og været af resultater på handicapområdet i løbet af de senere år.

Organisationerne bag rapport konkluderer, at mange vigtige artikler i FN’s Handicapkonvention ikke er blevet gennemført. Der gennemføres stadig love, der langt fra lever op til Handicapkonventionen. 

Her er nogle af kritikpunkterne i rapporten:

  • Mennesker med handicap har i en årrække ikke har fået den hjælp, de har ret til ifølge den sociale lovgivning.
  • Inden for psykiatrien er det ikke lykkedes at mindske anvendelsen af frihedsberøvelse og tvang.
  • Der bygges stadigvæk store institutionslignende boliger frem for at styrke mulighederne for at leve selvstændigt. 
  • Uddannelsessystemet er generelt ikke fleksibelt nok til at rumme alle med handicap, og derfor får mennesker med handicap mindre uddannelse end andre. 
  • Der mangler en plan for at inkludere flere med handicap på arbejdsmarkedet. 
  • Der mangler en langsigtet og systematisk indsats for at mindske den betydelige ulighed i sundhed blandt mennesker med handicap. 

Danmark tilsluttede sig FN’s Handicapkonvention i 2009. Det er 10 år siden, at Danmark sidst har været til eksamen i konventionen, da det blandt andet har været forsinket på grund af coronapandemien.

Fakta om konvention og eksamen

FN’s Handicapkonvention trådte i kraft i Danmark i 2009. 

Danmark var senest til eksamen i 2014. 

Danmark er forpligtet til overholde Konventionen og hele tiden forbedre vilkår og rettigheder for mennesker med handicap. 

Konventionen ændrer synet på mennesker med handicap: De er borgere med rettigheder som alle andre med evnen til at træffe beslutninger om deres eget liv.

Proces for eksamination af FN’s Handicapkomité

Komitéen sender List of Issues til den danske regering: Tryk her for at se list of issues

Regeringen svarer på List of Issues i en rapport til Komitéen: Tryk her for at se regeringsrapporten

Civilsamfundet laver en alternativ rapport.

Regeringen bliver eksamineret af FN’s Handicapkomité i Genève.

Handicapkomitéen laver deres Anbefalinger til den danske regering (Concluding Observations): Tryk her for at se anbefalingerne fra 2014 

Bidragsydere til rapporten fra civilsamfundet: DH, DH’s 36 medlemsorganisationer, Videncenter om Handicap, Sjældne Diagnoser, Landsforeningen af nuværende og tidligere psykiatribrugere, Bedre Psykiatri, Amnesty International, DIGNITY, Landsforeningen Fleksjob, Børnerådet, Kvinderådet og Dansk Flygtningehjælp.

Embedsfolk fra danske ministerier rejser til Genevé til august, hvor eksamen hos FN’s Handicapkomité finder sted den 23. august. Det forventes, at komitéens nye anbefalinger til den danske regering bliver offentliggjort den 6. september.

Du kan læse hele rapporten her:

Kontakt

Monica Løland

Monica Løland

Chefkonsulent på transport og digital tilgængelighed
40 14 05 24
Torben, kort gråt hår og skægstubbe, smiler i sort skjorte, står i handicaporganisationernes hus

Torben Kajberg

Chefkonsulent på beskæftigelsesområdet, rettigheder, Handicapkonvention mv.
30 43 96 88