Nyhed

Borgere under værgemål: næste stop er folketingsvalget

Godt 2000 borgere under værgemål stemte tirsdag til kommunal-og regionsvalget. Næste skridt er at få lov til at stemme til folketingsvalg.

Tirsdag stemte 1.895 ymyndiggjorte danskere for første gang.

Lovændringen sidste år har gjort det muligt for borgere med kognitive og psykiske handicap, samt demente under værgemål at stemme ved tirsdagens kommunal- og regionsvalg. 

"Tirsdag bliver en god dag for demokratiet i Danmark," sagde Danske Handicaporganisationers formand, Thorkild Olesen forud for valget til Altinget. 

Men vi er ikke i mål endnu, for borgere under værgemål kan stadig ikke stemme ved folketingsvalg og folkeafstemninger. 

SF´s forslag om at udvide stemmeretten ved folketingsvalg og folkeafstemninger, blev nemlig nedstemt med henvisning til paragraf 29 i grundloven. Paragraf 29 stiller blandt andet som betingelse, at man ikke må være umyndiggjort. 

Thorkild Olesen er ikke enig i regeringens fortolkning af grundloven og mener, at beslutningen strider imod Danmarks internationale forpligtelser.

"Det er en mærkelig halv juridisk løsning, man har fundet. Man burde lave det om i en fart, simpelthen ved at se på paragraf 29 i grundloven," slutter Thorkild Olesen.

"Vi skriver Danmarkshistorie for valgtilforordnede for handicappede"

Ved at trykke play accepterer du cookies fra ekstern video-leverandør

Læs hele artiklen i Altinget den 21. november 2017 her

dagtilbuddet LAVUK

Det er dagtilbuddet LAVUK, der sammen med socialborgmester i København, Jesper Christensen (A), har fået idéen. I første omgang er det et forsøg på Nørre Fælled Skole i København.

 

kkgs@handicap.dk

Emne