Søg
Nyhed

Alle offentlige hjemmesider bliver tilgængelige i EU-landene

EU's direktiv om tilgængelige offentlige hjemmesider er vedtaget. Næste skridt bliver at føre det ud i livet i Danmark.

Thorkilde Olesen sidder ved et bord på et tog

Der er godt nyt for personer med handicap. Fremover skal alle offentlige hjemmesider og tilhørende mobile applikationer laves efter en række internationale standarder, der tager højde for, at personer med handicap også skal have mulighed for at klikke sig rundt på hjemmesiderne.

Det er resultatet af et EU web-direktiv, der blev endeligt vedtaget i EU den 26. oktober 2016. Direktivet betyder kort sagt, at alle offentlige hjemmesider skal kunne bruges af alle.

Vedtagelsen af direktivet vækker stor glæde i Danske Handicaporganisationer (DH).

”Fremover vil vi kunne skrive vores børn op til en plads i daginstitution. Vi vil kunne melde flytning. Vi vil kunne tjekke vores forskudsopgørelse og ændre i selvangivelsen. Og alle disse ting behøver vi ikke at skulle bede andre folk om hjælp til pga. utilgængelige hjemmesider – nu kan vi gøre det selv”, siger Thorkild Olesen, der er formand for DH.

Web-direktivet

I 2006 vedtog EU-kommissionen ’Rigadeklarationen’ om, at offentlige hjemmesider skulle være tilgængelige i 2010.

I 2012 blev direktivforslaget for bedre tilgængelighed på internettet lanceret.

I 2016 EU-direktivet er endeligt vedtaget. 

Mange utilgængelige hjemmesider

En undersøgelse af kommunernes hjemmesider viser, at der virkelig er behov for EU’s web-direktiv. Ifølge undersøgelsen overholder ingen af kommunerne de internationale tilgængelighedsstandarder, som ellers har været obligatoriske gennem en politisk aftale 2008.

Med andre ord er der altså plads til forbedring og et stykke vej endnu, for at personer med handicap kan deltage på lige fod med øvrige borgere i samfundet. Det er især vigtigt i forbindelse med digitaliseringen, der har erstattet en stor del af den personlige kontakt med det offentlige.

”Digitaliseringen kan være en fordel for mange mennesker med handicap. Men kun hvis den er tilgængelig. I en tid, hvor IT fylder mere og mere i folks hverdag, er det vigtigt også i fremtiden at være opmærksom på, hvordan teknologi kan tilpasses personer med handicap, så de oplever at være en fuldt inkluderet borger”, afslutter Thorkild Olesen.

Et stort skridt i den rigtige retning

Når direktivet er rettet mod offentlige organer, skyldes det, at informationen og mulighederne på disse hjemmesider ofte er fundamentale i en borgers hverdag. Skat, skole og sundhed er tre eksempler på områder, der er af stor vigtighed for mange borgere.

Nogle personer med handicap bruger særlige IT-hjælpemidler til at komme ind på disse hjemmesider. Med web-direktivet skal de offentlige myndigheder sørge for, at deres hjemmesider er brugbare for personer, der eksempelvis bruger oplæsningsprogrammer, særlige pegeredskaber eller tale-til-tekst, når de går på internettet.

”Det har længe været et stort ønske for os, at personer med handicap får de samme muligheder for at gå på nettet som andre. Det er web-direktivet et stort skridt i den rigtige retning hen imod”, siger Thorkild Olesen.

Næste skridt er dansk lovgivning

Web-direktivet træder i kraft 20 dage efter, det er blevet offentliggjort i EU-tidende. Derefter har Danmark 21 måneder til at få det implementeret i dansk lovgivning, og et år efter dette skal alle nye offentlige hjemmesider være tilgængelige. Eksisterende offentlige hjemmesider skal være tilgængelige efter to år, og det offentlige får 33 måneder til at gøre mobile applikationer tilgængelige.

Om undersøgelsen

Undersøgelsen af tilgængelighed på kommunale hjemmesider er lavet af bureauet Shift.

Se mere om undersøgelsen på deres hjemmeside