Søg
Nyhed

Aftale om Børnene Først sætter børn med handicap sidst

Et bredt flertal i Folketinget har indgået aftalen 'Børnene Først', der skal sikre bedre hjælp til børn. Men børn med handicap er glemt i aftalen, og det vil få store konsekvenser for dem, lyder det fra DH.

Billedet viser en pige, der sidder ved et bord og bygger med klodser

Der er vedtaget en politisk aftale på børneområdet - kaldet Børnene Først.

Børn med handicap og deres familier vil fremadrettet få hjælp efter den nye barnets lov. Det vil få store konsekvenser for børn med handicap og deres familier. For selvom DH og andre handicaporganisationer har presset for en opdeling af udsathed og handicap i to forskellige love, så skal alle børn nu hjælpes efter en ny barnets lov, som har hovedfokus på udsathed.

Fokus i aftalen er alene på at hjælpe sårbare og udsatte børn. Det fremgår både af indledningen og af målsætningerne.

Hovedparten af forslagene handler om at forbedre indsatsen for udsatte børn. Fx skal kvaliteten i sagsbehandlingen og retssikkerheden styrkes ved at opruste task forcen på området for udsatte børn.

På børnehandicapområdet var der i 2020 en omgørelsesprocent på 51 procent. Men i aftalen lægger man ikke op til at opruste task forcen på handicapområdet.

Det efterlader et indtryk af, at kun udsatte børn og deres familier skal opleve god kvalitet i sagsbehandlingen i en samlet lov. I aftalen har man også valgt kun at ville udvikle et kommunalt kort over kommunernes resultater på området for udsatte børn og unge.

I DH mener vi, at der er god grund til at løfte indsatsen for udsatte børn. Det burde bare være sådan, at vi med den nye samlede lov løfter indsatsen for alle børn i loven – ikke kun udsatte børn.

Undervejs i forhandlingerne har flere politiske røster og organisationer udtrykt, at en opdelt lov for udsatte børn og børn med handicap ville føre til et A- og et B-hold.

I DH mener vi, aftalen og en samlet lov for alle børn vil skabe netop et A- og B-hold – hvor børn med handicap er på B-holdet.

Børn med handicap er ikke pr. automatik udsatte børn. De er børn med handicap – også børn med ADHD, autisme eller en sindslidelse som angst. I dag ser vi misfortolkninger, hvor børn med disse handicap opfattes som udsatte børn. Og det vil vi se endnu flere af med en samlet lov, hvor fokus er på udsathed.

Konsekvensen er, at børn med handicap og deres familier får den forkerte hjælp med fatale konsekvenser som følge.

Det gør DH nu

Den næste tid vil DH kontakte aftalepartierne for at få forbedringer igennem samt få opklaret forskellige dele af aftalen. Derudover vil DH arbejde for, at det i selve lovteksten fremgår, at børn med handicap og udsatte børn har forskellige behov og dermed behov for forskellige indsatser. 

DH er også inviteret til at deltage i et partnerskab om implementeringen, hvor DH vil sætte fokus på, om der er opmærksomhed på forskellene mellem målgrupperne. DH vil også arbejde for, at styrke inddragelse af viden om handicap i sagsbehandlingen, og at der laves ordenlige udredninger, så børn med handicap og deres familier får den hjælp, de har behov for.

 

DH og andre handicaporganisationer har tidligere advaret i Altinget om konsekvenserne ved ikke at opdele loven.