Nyhed

Massiv kritik af afspecialisering i sundhedsreform

Regeringen vil sende specialiserede tilbud på handicapområdet fra regioner til kommuner.

Smilende pige

Danske Handicaporganisationer (DH) er bare en af mange, der udtrykker dyb bekymring over den afspecialisering, som regeringens forslag til en sundhedsreform vil resultere i.

Regeringens forslag vil nemlig sende cirka 60 højt specialiserede tilbud på socialområdet fra regionerne til kommunerne.

”Man kan falde over en sten én gang. Men det er for dumt at falde over den samme to gange.”

Sådan skriverdet Radikale byrådsmedlem Kristian Hegaard i et debatindlæg i Altinget, efter regeringen havde fremlagt sit forslag til en sundhedsreform.

Læs indlægget her på Altinget. 

Han henviser til de store negative konsekvenser, som den sidste store strukturreform – kommunalreformen – fik for mennesker med handicap, og formand for Danske Handicaporganisationer (DH), Thorkild Olesen, kunne ikke være mere enig.

”Vi skal ikke gentage fejlene fra kommunalreformen, der betød tab af specialiseret viden og særlige tilbud. Når små handicapgrupper med komplekse behov skal have støtte, er det bedst at samle det centralt.”

“Når en opgave er svær, skal den netop ikke håndteres nært,” siger han med en hilsen til statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) sammenfatning af sundhedsreformen; ”det, der ikke er svært, skal være nært”.

Døvblindecenter frygter fremtiden

Et af de steder, hvor man ligesom handicapformanden er kritisk overfor regeringens forslag, er Center for Døvblindhed og Høretab i Aalborg. Her har forstander Lars Søbye talt med TV2 Nord.

”Der er kun 200 i landet med medfødt døvblindhed, og det kræver meget højt specialiseret personale at håndtere borgere med det handicap. De fleste danske kommuner har kun en enkelt eller ganske få borgere med døvblindhed, og de har slet ikke kompetencerne eller specialisterne til at hjælpe den ene borger,” siger han.

Læs mere her hos TV2 Nord

Samme budskab kommer fra Mie Karleby, der er forstander på Pensionat Kamager i Tårnby Kommune. 

“Hvis en borger i Tårnby har brug for en institutionsplads, kan vi være bekymrede for, at kommunen flytter dem hertil, uanset hvad handicappet er. Hvis man blander alverdens målgrupper sammen i ét tilbud, kan det i sidste ende betyde, at beboerne kommer til at lide under et kompetencetab,” siger hun til Jyllands-Posten.
Den samme bekymring sidder formand på socialpædagogernes landsforening, Benny Andersen, med, som han forklarer til Jyllands-Posten. Han mener, at de højtspecialiserede tilbud, der i dag ligger i regionerne, tilbyder “en helt særlig faglighed”.

“De dækker i dag et større område – typisk en region – og hvis de bliver kommunale, frygter vi, at arbejdsbeskrivelsen for den enkelte institution vil ændre sig, så den passer bedre til den kommune, som overtager,” siger han til avisen.

Læs mere i Jyllands-Posten

Til Ritzau har formand, Thorkild Olesen, forklaret hvorfor, han og DH ikke bliver beroliget, når det fra regeringen lyder, at kommunerne jo allerede har langt de fleste specialtilbud og at der ikke er tale om, at de skal lukke, men blot skifte ejer.

”Vores erfaring fra kommunalreformen er, at de her tilbud vil blive udvandet og til sidst forsvinde. Og at vigtig viden dermed vil gå tabt.”
”De øvrige kommuner vil ikke føle det samme ansvar for at være der. De vil tage borgerne hjem, fordi de oftest mener, at de kan drive tilbuddene bedre og billigere selv. Det kan de ikke. Derfor ender det som regel med, at det bliver dårligere for borgeren. Og at det tilbud, som var der, forsvinder,” siger han til nyhedsbureauet.

Han bliver i samme medie bakket op af Rasmus Larsen Lindblom, velfærdspolitisk chef i Dansk Erhverv, der har mange private og selvejende institutioner blandt medlemmerne. Ligesom handicapformanden mener han, at der er god grund til, at der stadig er omkring 60 tilbud, der ikke er kommet på kommunale hænder.

”Kommunerne har dybest set ikke ønsket dem”.

Læs mere hos Ritzau

Fra socialminister Mai Mercado lyder det til flere medier, at der endnu ikke ligger en helt færdig plan klar, og at interessenter som DH vil blive inddraget i den endelige udarbejdelse. Thorkild Olesen og DH melder sig naturligvis klar at bistå med viden og erfaringer. 

Emne