Nyhed

DH i fælles udspil: Løft sundhedsbudget med to procent!

Vi har brug for et langvarigt løft, hvis vi skal sikre bedre behandling og pleje i vores sundhedsvæsen. Danske Handicaporganisationer (DH) er med i fælles udspil.

Tre læger står om en patient på en operationsstue

Budgettet for sundhed skal løftes med to procent årligt frem til 2025, hvis niveauet i sundhedhedsvæsenet skal bevares.

Det er den fælles udmelding fra Danske Handicaporganisationer (DH), Ældre Sagen, Danske Patienter, Dansk Sygeplejeråd, Lægeforeningen og FOA.

Regeringens seneste 2025-plan lægger op til at lade det offentlige forbrug stige med bare 0,4 procent årligt.

Det er ikke nok til at sikre alle fremtidige patienters behov for pleje og behandling. 

Hvis sundhedsvæsenet om 5, 10 og 15 år skal have ressourcer til at give alle patienter en ordentlig pleje og behandling og fortsat tilbyde de nyeste og bedste behandlinger, så kræver det, at de økonomiske rammer følger med udviklingen i demografi, teknologi og velstand.

To procent til flere ældre og nye behandlinger

De sidste 10 år er sundhedsvæsnet vokset med cirka en procent om året. Det er lavt, sammenlignet med perioden 2000-2010, hvor væksten var tre procent om året.

DH mener der er brug for et langvarigt løft på mindst to procent.

De to procent tager højde for, at antallet af ældre stiger. Frem mod 2025 bliver der 36 procent flere ældre borgere over 75 år, der har behov for pleje og behandling. Alene derfor skal sundhedsområdet vokse med i omegnen af en procent. 

Samtidig skal der være penge til nye behandlinger, ny teknologi, ny medicin, bedre pleje osv.

Særligt tre områder har brug for et løft, mener DH's formand, Thorkild Olesen:

”Der kommer flere ældre med handicap og patienter med ofte flere kroniske sygdomme. De skal have en ordentlig behandling. Det samme gælder for mennesker i psykiatrien eller på landets bosteder, hvor sundheden halter. Velfærden har brug for et løft - også når det gælder sundhed.”

Læs om den fælles udmelding i Berlingske, 19. marts 2019 

 

Emne