Søg
Nyhed

Handicapaftryk i Reformkommissionens anbefalinger

Reformkommissionen har præsenteret anbefalinger til, hvordan flere unge får en uddannelse og kommer i arbejde. Flere gode handicapaftryk, lyder det fra DH.

Thorkild Olesen bliver interviewet til DR

Onsdag præsenterede kommissionens formand Nina Smith og nogle af deres anbefalinger til, hvordan vi hjælper flere unge med at få en uddannelse og komme i arbejde.

Anbefalingerne går på børn og unges vej gennem uddannelsessystemet, og hvordan færrest muligt ender i gruppen uden job og uddannelse som 25-årige.

I DH har vi sammen med vores medlemsorganisationer arbejdet på, at Reformkommissionen, politikere og andre aktører husker handicapvinklen, når vi taler om denne gruppe.

Mindst 40 procent af gruppen af unge uden job og uddannelse har nemlig et handicap, ifølge en analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Gode handicapaftryk

Det er et meget grundigt arbejde, der ligger til grund for anbefalingerne. Sådan lyder de rosende ord fra DH-formand Thorkild Olesen efter at have læst rapporten 'Nye Reformveje 2':

"Jeg vil godt kvittere for, at Nina Smith og resten af kommissionen har kastet så grundigt et blik på vejen helt fra daginstitution til voksenlivet. Vi ved, at for mange af de unge med handicap så starter problemerne tidligt. Og det skaber en negativ dominoeffekt videre igennem livet."

Der er en lang række af anbefalinger i rapporten, men her fremhæver vi to, der kan medvirke til, at flere unge med handicap får en uddannelse.

Flere SU-klip

Studerende med handicap er i gennemsnit længere tid om at gennemføre en uddannelse sammenlignet med studerende uden handicap, og dermed risikerer de at løbe tør for SU inden den sidste eksamen.

Der er nogle unge med handicap, der har brug for at forlænge studiet på grund af deres handicap, og det skal selvfølgelig gå hånd i hånd med ekstra SU-klip.
DH-formand Thorkild Olesen

Og over halvdelen af studerende med handicap er bekymrede for, om de kan få SU til hele deres uddannelse og har det som en stor stressfaktor i deres studieliv. Det viser en tidligere DH-undersøgelse.

Derfor glæder det DH-formand Thorkild Olesen, at en af anbefalingerne er flere SU-klip til studerende, der modtager handicaptillæg:

"Der er nogle unge med handicap, der har brug for at forlænge studiet på grund af deres handicap, og det skal selvfølgelig gå hånd i hånd med ekstra SU-klip. Det er en god samfundsøkonomisk investering. Det vil nemlig give flere mulighed for at gennemføre en uddannelsen," lyder det fra Thorkild Olesen.

Støtte til treårige hf-forløb

 

På nogle ungdomsuddannelser har man oprettet særlige linjer til unge med handicap, hvor man blandt andet kan give de unge ekstra støtte, som f.eks. mentorstøtte eller længere tid til at gennemføre en uddannelse som eksempelvis ASF-klasser for unge med autisme.

Derfor er det meget fornuftigt at finde penge til de treårige HF-forløb målrettet unge med handicap. Og det håber jeg, at politikerne vil lytte til
DH-formand Thorkild Olesen

På nogle skoler har muligheden for treårige HF-klasser for unge med handicap været en stor succes. Men skolerne har svært ved at få økonomien til at løbe rundt.

Regeringen har haft fokus på erhvervsuddannelser og ASF-klasser, men ikke på HF. Vi ved, at disse særligt tilrettelagte HF-klasser holder hånden under og sikrer tilbud til nogle unge med handicap.

Derfor er der også stor ros fra DH-formand Thorkild til Reformkommissionens anbefaling om, at der skal understøttes midler til de treårige HF-forløb for unge med handicap:

"Der er brug for en bred palette af uddannelsesmuligheder, hvis vi skal have flere unge med handicap til at gennemføre en uddannelse. Derfor er det meget fornuftigt at finde penge til de treårige HF-forløb målrettet unge med handicap. Og det håber jeg, at politikerne vil lytte til."

Reformkommissionens næste rapport med anbefalinger bliver præsenteret senere på foråret og vil være om unge og voksne på kanten af arbejdsmarkedet.

Du kan finde Reformkommissionens nye rapport med anbefalinger her 

Kontakt

Karen Il Wol Knudsen

Karen Il Wol Knudsen

Chefkonsulent på uddannelsesområdet
51 32 86 88
Sigurd Jørgensen i Handicaporganisationernes Hus

Sigurd Jørgensen

Kommunikationschef
92 15 00 88