Søg
Nyhed

DH om nye anbefalinger: Det vil være et tilbageskridt på handicapområdet

Et udvalg nedsat af regeringen og KL har præsenteret anbefalinger til at styre økonomien på handicapområdet. De er problematiske og uambitiøse, lyder det fra DH.

Thorkild Olesen interviewes af DR i forbindelse med ferniseringen af fotoserien At høre til

DH har sendt et brev til social- og boligminister Pernille Rosenkrantz-Theil og uddybet kritikken af de nye anbefalinger.

For et år siden blev der nedsat et ekspertudvalg, der skulle se på, hvordan man bruger pengene bedre på handicapområdet. Nu er ekspertudvalget - som blev nedsat af regeringen og Kommunernes Landsforening - kommet med deres første anbefalinger.

De er grundlæggende problematiske og sætter systemet frem for borgeren i centrum, lyder kritikken fra DH-formand Thorkild Olesen:

”Det vil være et kæmpe tilbageskridt for handicapområdet, og anbefalingerne er uambitiøse på mennesker med handicaps vegne. Deres konklusion er, at systemet er vigtigere end borgeren. Og nu skal det være økonomien, der i endnu højere grad tæller frem for at give borgerne den rigtige hjælp første gang. Det vil være som at tisse i bukserne.”

Det vil være et kæmpe tilbageskridt for handicapområdet, og anbefalingerne er uambitiøse på mennesker med handicaps vegne.
Thorkild Olesen

Kritikken fra DH går særligt på, at systemet, kommunernes økonomi og styring er kommet i centrum og gennemsyrer rapporten og anbefalingerne. Fokus på borgerne og behovet for en sammenhængende, helhedsorienteret og forebyggende indsats er helt fraværende.

Ifølge DH vil flere af anbefalingerne medvirke til, at mennesker med handicap ikke får den hjælp, de har behov for og som anbefales fagligt. Det har indgribende konsekvenser for borgerens livskvalitet og helbred og er dyrt på den lange bane.

DH-formand Thorkild Olesen ser meget gerne, at vi bruger pengene på handicapområdet bedst muligt, men han er meget kritisk over for, at der strammes på et eksisterende system, der i forvejen ikke er velfungerende og i ringe grad lykkes med at sætte forebyggende ind og give den rette faglige indsats til tiden.

”I dag vægter økonomi allerede alt for ofte mere end faglighed, når vi med handicap skal have udmålt vores støtte. Det skal vi væk fra. I stedet er der brug for strukturelle ændringer på handicapområdet, hvor vi hæver fagligheden på området, udvisker de kommunale forskelle og giver mennesker med handicap den rigtige hjælp første gang,” lyder det fra Thorkild Olesen.

Thorkild Olesen har i et brev til social- og boligminister Pernille Rosenkrantz-Theil sendt sine bekymringer og uddybet sin kritik af de nye anbefalinger.

Du kan finde anbefalingerne her

Kontakt

Sigurd Jørgensen i Handicaporganisationernes Hus

Sigurd Jørgensen

Kommunikationschef
92 15 00 88
Linda Bendix i Handicaporganisationernes Hus

Linda Kilskou Bendix

Chefkonsulent på socialområdet
92 82 04 97