Nyhed

Børnene betaler for kommunernes mange fejlafgørelser

Sagerne med syge børn og børn med handicap topper i kommunernes fejlafgørelser. Fejlene er gratis for kommunerne, men de koster børnene dyrt.

En gruppe af skolebørn spiller bold i skolegården. Et af børnene er i kørestol.

Kommunerne laver flest fejl i sagerne omkring syge børn og børn med handicap. 

Hele 46 procent af kommunernes afgørelser i sagerne med børn med sygdom eller handicap blev i 2016 omgjort af Ankestyrelsen efter klager. Det viser tallene bag Social- og Børneministeriets nye Danmarkskort over kommunernes afgørelser.

I 51 ud af 98 kommuner blev der lavet fejl eller forkerte afgørelser i 50-100 procent af sagerne på børnehandicapområdet i 2016. Til sammenligning lå omgørelsesprocenterne på hele det sociale område på 37 procent.

DH: Det skal ikke være gratis for kommunerne at spekulere i økonomi

Det virker grangiveligt, som om kommunerne bevidst trækker sagerne i langdrag, siger Thorkild Olesen.

Og kommunen har alt at vinde ved at trække sagsbehandlingen ud i måneder og nogle gange år. For som systemet er nu, så skal kommunerne nemlig først gribe til lommerne, når der ligger en afgørelse. Så længe der ingen afgørelse er eller den er i ankesystemet, så er det ganske gratis for kommunen. Og så er der noget galt med den måde, som systemet er bygget op på, fastslår Thorkild Olesen til DR.dk.

"Borgerne oplever, at de bliver udsat for besparelser, når afgørelser bliver trukket i langdrag. Hvis en borger begår fejl, skal man betale penge tilbage. Begår en kommune fejl, skal de ikke betale tilbage".

For børnene og deres forældre kan de mange fejl i sagsbehandlingen få katastrofale følger. De forkerte afgørelser er en hindring for barnets udvikling og tvinger forældrene til at bruge deres tid på at klage, frem for at være der for barnet.

Læs baggrundsartikel om de mange fejl i sagerne med syge børn og børn med handicap i Information

Læs formandens kommentarer til de mange fejlafgørelser på socialområdet på DR.dk

kkgs@handicap.dk

Emne