Søg
Nyhed

DH: Finansloven skal være startskuddet til en ny plan på handicapområdet

Danske Handicaporganisationer (DH) præsenterer i dag sit forslag til den kommende finanslov. Regeringen skal med finansloven finde finansiering til en reform af handicapområdet med en specialeplanlægning inspireret af sundhedsområdet, lyder det centrale krav fra DH.

maise på 10 år i kørestol tegner med sine to veninder, der ikke har handicap.

DH præsenter i dag sine forslag til en kommende finanslov.

Hvis du får konstateret kræft, får du hjælp af landets bedste specialister med det samme. Det sker, fordi sundhedsområdet har et godt system og en såkaldt specialeplan. Det mangler vi på handicapområdet for mennesker med handicap.

Regeringen offentliggør i efteråret deres konklusioner af den igangværende evaluering af handicapområdet og har herefter varslet forhandlinger om området.

DH anbefaler derfor, at der på finansloven for 2022 afsættes finansiering til en reform af handicapområdet.  De penge kan herefter anvendes under forhandlingerne, der starter i forbindelse med evalueringen af det specialiserede socialområde.

Denne model blev også brugt ifm. Børnene Først, hvor man fandt finansiering for størstedelen af de cirka 730 mio. inden de politiske forhandlinger gik i gang.

”Der er brug for en ny start på handicapområdet, hvor mennesket er i centrum. Siden 2007 er ekspertisen på handicapområdet blevet udvandet, og det er en kamp for mennesker med handicap at få den rigtige hjælp første gang. Hvis du fx får konstateret kræft, kan du få hjælp af landets bedste specialister med det samme, fordi sundhedsområdet har et godt system og en såkaldt specialeplan. Sådan skal det også være på handicapområdet, og derfor skal politikerne finde finansiering i næste års finanslov til en handicapreform.”
lyder det fra DH-formand Thorkild Olesen i dag.

Hovedelementer i reform

DH anbefaler en specialeplan på handicapområdet med udgangspunkt i:

  • En nationalt forankret organisering af indsatsen over for mennesker med handicap, som består af en kortlægning og nationalt forpligtende planlægning af indsatser, kapacitet og placering.
  • En reform af viden på området der rummer certificering af leverandører og opretter forpligtende vidensmiljøer
  • En styrket visitation der sikrer borgerens indflydelse på den valgte indsats, kvalitet i sagsbehandlingen og en forpligtende brug af faglig ekspertise
  • En finansieringsreform der skal ses i tæt sammenhæng med visitationen og styrkede vidensmiljøer. Her skal det sikres, at kommunerne har incitament til at vælge den fagligt rette

Du kan læse mere om DH's forslag til en specialeplanlægning her.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakt

Sigurd Jørgensen i Handicaporganisationernes Hus

Sigurd Jørgensen

Kommunikationschef
92 15 00 88