Søg
At høre til, Benjamin

Prisvindende fotoserie: Vi har alle brug for at høre til

Gennem fotos, lyd og tekst giver en ny fotoudstilling et kig ind i livet hos 20 mennesker med forskellige handicap og deres behov for at høre til.

I samarbejde med fotograf Andreas Haubjerg har Danske Handicaporganisationer skabt en ny fotoserie om handicap og fællesskab. 

20 personer med handicap fortæller deres 20 unikke historier om det at høre til et fællesskab.

Udstillingen skal rejse rundt til en række forskellige byer i Danmark i løbet af 2022 og 2023. Udstillingen består af portrætter samt en kort tekst. Samtidig gør QR-koder på de forskellige fotos det muligt også at lytte til deres historier. 

En prisvindende udstilling med stærke fortællinger

Når vi flyder i vandet i svømmehallen, strigler hesten i stalden, synger med i kor eller er på højskolen, opstår følelsen af frihed og fællesskab. Vi bliver en del af noget, der er større end os selv.

"Det er det fællesskabet kan, for der føler jeg mig ikke alene."

Gennem fotografier, tekster og lydoptagelser giver udstillingen At høre til et kig ind i et liv hos 20 mennesker, der lever med et handicap. Nogle er født med deres handicap, imens andre har fået det senere i livet. Nogle har lært alting forfra, og andre har aldrig kendt til andet. De fortæller om at finde fællesskaber, hvor de føler sig set for den, de er. Og hvor handicappet er parkeret som noget mindre vigtigt. 

Fotoudstillingen er også blevet hædret med prisen som Årets portrætserie. Det skete til den årlige begivenhed Årets Pressefoto, hvor de bedste pressefotos fra det forgangene år hyldes.

HVOR OG HVORNÅR KAN DU SE UDSTILLINGEN?

København (Christiansborg Slotsplads fra 12. til 18. september og Islands Brygge fra 19. september til 30. september 2022)

Næstved (Banegårdspladsen fra 1. oktober til 17. november 2022)

Odense (Parken Platanhaven lige ved Magasin i 5000 Odense C. Fra 18. november 2022 til 11. januar 2023)

Holbæk (Torvet ved Ahlgade 51 i Holbæk. Fra 11. januar til 13. februar 2023)

Svendborg (Danmarks Forsorgsmuseum, Grubbemøllevej 13, 5700 Svendborg. Fra 13. februar til 11. april 2023)

Silkeborg (Bindslev Plads i Silkeborg fra 11. april til 14. juni 2023)

Bornholm (Folkemødet i Allinge tæt ved Sverigesvej 9 fra 15. juni til 17. juni 2023)

Hillerød (Grundtvigs Højskole, Frederiksværksgade 147 fra 19. juni til 24. juni 2023. Det er i parken og her er adgang for offentligheden)

Aarhus (Store Torv i Aarhus fra 25. juni til 7. juli 2023)

Sønderborg (Ved Multikulturhuset på Nørre Havnegade 66A fra 7. Juli til 30. august 2023)

Holstebro (Kirkestræde - bag ved kirken - fra 30. august til 13. oktober 2023)

Aalborg (Gabels Torv fra 13. oktober til 15. november 2023)

Varde (Torvet til venstre for kirkeindgangen fra 15. november 2023 til 3. januar 2024)

Vi er flere end 500.000 mennesker i Danmark, der lever med et større eller mindre handicap. Det tæller alt fra ordblindhed og muskelsvind til hjerneskade og gigt. Nogle er synlige, andre er usynlige. Et handicap begrænser nogle mennesker meget, imens andre mærker mindre til det.

Hvis du spørger de medvirkende om oplevelsen af deres handicap, får du forskellige svar. En ting går dog igen hos dem alle. De ønsker at blive set og anerkendt for det menneske, de er, og ikke som deres handicap.

"Jeg føler mig mest handicappet, når folk ser på mig som handicappet."

Selina, Birger, Ea og de 17 andre medvirkende forsøger derfor at finde deres egen måde at være i samfundet og høre til.

Fakta om handicap og ensomhed

Ensomhed

Adskillige undersøgelser viser, at mennesker med handicap har sværere ved at deltage i samfundets forskellige fællesskaber.

Derfor er mennesker med handicap også mere ensomme end andre.
En analyse fra VIVE viser eksempelvis, hvordan mennesker med alle typer af handicap oftere føler sig isoleret og savner at være sammen med andre.

Følgende tabel viser den gennemsnitlige score for ensomhed blandt mennesker med og uden handicap. Scoren kan ligge fra tre til ni og er baseret på følgende tre spørgsmål:
• Hvor ofte føler du dig isoleret fra andre?
• Hvor ofte føler du, at du savner nogen at være sammen med?
• Hvor ofte føler du dig udenfor?

At høre til, fakta om ensomhed
Fællesskab i uddannelsessystemet

Det er vigtigt for alle børn at være en del af fællesskabet som barn. Men undersøgelser peger på, at elever med handicap har sværere ved at være en del af fællesskabet.

DH lavede i 2019 en undersøgelse om inklusion i folkeskolen. Du kan læse hele rapporten her.

Konsekvensen er blandt andet, at elever med handicap oftere ender i ufrivilligt skolefravær.

En VIVE-analyse viser eksempelvis, at elever med psykiske lidelser har over dobbelt så mange dages ulovligt fravær fra skolen end børn uden handicap.

Fællesskab på arbejdspladsen

Det er vigtigt for de fleste danskere at være en del af et fællesskab på en arbejdsplads. Og mange danskere har det fint med at have en kollega med ADHD, muskelsvind eller et tredje handicap. Men mange har forskellige forbehold og bekymringer ved forestillingen om at have en kollega med handicap.

En Epinion-undersøgelse fra 2019 viser, at næsten halvdelen af danskerne er bekymrede for at skulle forholde sig til en kollega med et psykisk handicap. Når det kommer til personer med fysiske handicap, er den største bekymring kollegaens evne til at løse arbejdsopgaver.

At høre til, fakta om arbejdsfællesskab
Fritidslivets fællesskaber

Børn har brug for at være en del af gode fællesskaber, når de kommer hjem fra skole.

Men i en DH-undersøgelse blandt forældre til børn med handicap svarer godt hver tredje, at deres barn ikke går til fritidsaktiviteter. Næsten otte ud af ti forældre siger, at deres barns handicap forhindrer barnet i at deltage i fritidsaktiviteter.

Du kan læse hele rapporten her.

Der er også en udfordring inden for kollektiv transport. Her må mennesker med handicap ofte vælge det fra på grund af besvær og udfordringer ved at rejse med bus og tog.

I en DH-undersøgelse om kollektiv transport fra 2019 svarer otte ud af ti med handicap, at de samlet set oplever det som besværligt eller umuligt at rejse med bus.

Du kan læse hele undersøgelsen her.

De svarer, at det svært eller umuligt at stige på og af bussen, at finde en plads eller komme rundt i bussen og at det er svært eller umuligt at finde information ved stoppesteder eller i bussen.

At høre til, fakta om fritidsfællesskab

Vundet international fotokonkurrence

Det seneste nye omkring vores udstilling er, at den skal vises frem i Paris. Den er nemlig blevet udvalgt i kategorien State of the World 2023 i fotokonkurrencen Px3.

Den har internationalt fået navnet "To belong".

Du kan læse mere om den fine pris og "To belong" på linket her (siden er på engelsk)

 


Mød to af de medvirkende

Birger Dalgaard, 64 år, Lam efter ulykke

Birger flyder i vandet i en svømmehal
"Jeg havde jo ikke mistet noget. Jo, min førlighed, men so what? Jeg har stadig alle dem, jeg holder af."

Birger er kravlet op i et træ ved sit sommerhus, fordi det skal fældes. Men han får overbalance, falder ned og brækker ryggen. Det var to knoglehvirvler, som blev knust. Birger ved med det samme, at der er noget galt. Han er fra det øjeblik lam fra navlen og ned.

Helene Kvist, 49 år, Ordblindhed

Helene står på en orange stol midt i sin stue. Hun har hænderne op i håret under sin nakke. Hun har en blå denimkjole på.
Helene Kvint, 49 år, Ordblindhed

"For at overleve i skolen var jeg nødt til at lære ting uden ad. For jeg kunne ikke læse, hvad der stod."

Helene har villet være skuespiller, siden hun var fem år. For her kunne hun være en anden og drømme sig væk til andre universer. Det var samtidig et rum, hvor det var en fordel at være god til at lære ting uden ad. I dag arbejder Helene som scenekunstner, hvor hun også skaber sine egne værker.

 


Billeder fra fernisering den 14. september 2022

På vores Facebookside kan du se fotos fra åbningen af fotoudstillingen foran Christiansborg.

 

Fællesskabet

I forbindelse med fotoudstillingen lancerer DH også et nyt politisk udspil med overskriften: Fællesskabet. Det er 17 politiske forslag til at få flere mennesker med handicap med i fællesskabet.

Se vores temaside Fællesskabet, hvor du kan læse vores fællesskabsudspil

Video om udstillingen

Kontakt

Sigurd Jørgensen i Handicaporganisationernes Hus

Sigurd Jørgensen

Kommunikationschef
92 15 00 88