Søg

Inklusive data

Her kan du finde en række værktøjer og rapporter, der omhandler data om mennesker med handicap i internationalt udviklingssamarbejde.

En af de store globale udfordringer med at sikre inklusion af de 15% af verdens befolkning, som lever med et handicap, er den store mangel på data om omfanget af og vilkår for mennesker med handicap og om hvilke tiltag, der virker og ikke virker.

Der mangler god data om mennesker med handicap

Før WHO’s World Report on Disability fra 2011 var der meget lidt data om mennesker med handicap. Siden er der sket en del forbedringer, men der mangler fortsat god og systematisk data på mange områder og i rigtig mange lande i det Globale Syd.

Flere initiativer søger at ændre på denne mangel. Blandt andet har den britiske organisation Leonard Cheshire samlet og analyseret data om mennesker med handicap i 48 lande og relateret til indikatorerne for Verdensmålene. Disse data er samlet i Disability Data Portal.

Find Disability Data Portal ved at klikke her. 

I 2021 startede intiativet Disability Data Initiative, som en række forskere fra forskellige kontinenter er en del af. Initiativet står bag årligt udgiver en Disability Data Report, hvori de analyserer eksisterende data om handicap fra en række landes befolkningsundersøgelser og indikatorer.

Find rapporterne fra Disability Data Initiative ved at klikke her. 

Også London School of Hygiene and Tropical Medicine har en dataportal, hvor viden om handicap er samlet i en række 'evidence briefs' og hvor man kan søge på videnskabelige artikler om handicap i forskellige kontekster indenfor en række temaer. 

Find Disability Evidence Portal ved at klikke her.

I 2020 udgav de tre forskere Ashrita Saran, Howard White og Hannah Kuper en afdækning af studier af interventioner i det Globale Syd for mennesker med handicap. Konklusionen var, at meget af den data, der er produceret herom, ofte er af dårlig kvalitet og dækker nogle enkelte grupper, geografiske områder eller temaer.

Find rapporten her: Evidence and gap map of studies assessing the effectiveness of interventions for people with disabilities in low-and-middle-income countries.

Det er ikke så ligetil at skabe robust data på handicap

Definitionen på, hvad der udgør et handicap, ikke er en universel og målbar størrelse. FN nedsatte i 2001 arbejdsgruppen Washington Group on Disability Statistics, som har udarbejdet og afprøvet en række spørgsmålssæt, som tilstræber robuste, sammenlignelige data på handicap, der tager udgangspunkt i et neutralt sprog og anerkendelsen af, at handicap opstår i en interaktion mellem en funktionsnedsættelse og samfundsbarrierer.

Disse spørgsmålssæt - særligt det korte sæt bestående af seks spørgsmål, der kan kobles på enhver spørgeundersøgelse - er efterhånden udbredt til over 80 lande. Hvad enten den drejer sig om en stor befolkningstælling eller en undersøgelse om indkomst, beskæftigelse, sundhed eller uddannelse,  gør spørgsmålene det muligt at analysere om der er forskel på situationen for børn eller voksne med handicap versus mennesker uden et handicap. 

Six questions on Short Set. Do you ave difficulty seeing, even if wearing glasses? Do you have difficulty hearing, even if using a hearing aid? Di you have difficulty walking or climbing steps? Do you have difficulty remembering or concentrating? Do you have difficulty (with self-care such as) washing all over or dressing? Using your usual language, do you have difficulty communicating for example understanding or being understood?
Grafik: Humanity & Inclusion.

Læs mere om Washington Group on Disability Statistics og find spørgsmålssættene her. 

Data om handicap kan skabe politisk forandring

Den manglende og dårlige data er, at det er med til at gøre mennesker med handicap usynlige i eksisterende datamateriale, som der træffes beslutninger på baggrund af. Det betyder, at mennesker med handicap underprioriteres og at mennesker med handicap ofte ikke er tilstrækkeligt på den politiske dagsorden.

God og robust data er nødvendig for at organisationer af mennesker med handicap kan overbevise det politiske system om behovet for forandringer i deres lande, og for at kunne følge med i, om mennesker med handicap inkluderes.

I 2020 blev der udgivet et toolkit om Disability Data Advocacy, hvor organisationer kan finde inspiration til at fremme bedre data om mennesker med handicap.

Find Disability Data Advocacy Toolkit her.