COVID-19 og internationalt udviklingssamarbejde

Mennesker med handicap verden over rammes hårdt af COVID-19 krisen. De er ofte både særligt udsatte i forhold til at blive ramt af virus, og mange rammes samtidig af, at de foranstaltninger, der iværksættes for at imødegå spredning af COVID-19, sætter nye barrierer op for mennesker med handicap. En række internationale organisationer har udarbejdet anbefalinger til hvordan myndigheder bør håndtere COVID-19 krisen på en måde, der sikrer, at mennesker med handicap ikke lades i stikken.

FN og COVID-19

I maj har FN's generalsekretær António Guterres udgivet et policy brief om de globale konsekvenser af COVID-19 for mennesker med handicap, og med anbefalinger til, hvad regeringer verden over skal gøre for at sikre, at mennesker med handicap inkluderes i responsen på og genopretningen efter COVID-19.

Læs FN's policy brief her

Danmark er blandt de 138 lande som sammen har underskrevet en udmelding, der støtter op om anbefalingerne i det nævnte policy brief.

Læs udmeldingen fra de 138 lande her

European Disability Forum (EDF)

I lyset af den igangværende pandemi og dens påvirkning af mennesker med handicap har den europæiske handicapparaply EDF udviklet en række anbefalinger til ansvarlige myndigheder, der peger på de udfordringer, mennesker med handicap står overfor i coronakrisen. Anbefalingerne er lavet i samarbejde med EDF's medlemmer og er baseret på medlemmernes nuværende arbejde og prioriteter.

Find EDF's anbefalinger på deres hjemmeside

International Disability Alliance (IDA)

Mange handicaporganisationer verden over arbejder lige nu på at samle og kommunikere vigtige informationer til myndighederne for at sikre den nødvendige støtte til mennesker med handicap under COVID-19 pandemien. Netværket IDA, der består af globale og regionale handicaporganisationer, har samlet de største udfordringer, mennesker med handicap står overfor, sammen med en række løsningsforslag og anbefalinger.

En samling af praktiske redskaber 

Den hollandske koalition Dutch Coalition on Disability and Development (DCDD) har samlet en lang række retningslinjer, anbefalinger og oversigter over redskaber om hvordan man kan sikre at mennesker med handicap inkluderes i COVID-19-indsatser. Listen er opdelt på temaer og indeholder både tegnsprogsvideoer, letlæselige og tilgængelige materialer.

Find listen med de praktiske redskaber her

 

Myndigheder bør gøre en ekstra indsats for at beskytte rettighederne for borgere med handicap 

Menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch understreger vigtigheden af at beskytte rettighederne for mennesker med handicap under coronakrisen. I en artikel fra den 26. marts fremhæver vicedirektør Jane Buchanan, der har fokus på rettigheder for mennesker med handicap, vigtigheden af myndighederne gør en særlig indsats for at beskytte borgere med handicap. Mange med handicap er ekstra udsatte på grund af generel svagere sundhedstilstand, mens andre risikerer ikke at modtage den nødvendige information. Human Rights Watch peger også på udfordringer i forhold til hjemmeskoling af børn med handicap, onlineundervisning for studerende med handicap og i flygtningelejre.

I artiklen giver Jane Buchanan en række gode råd til hvordan myndigheder verden over kan beskytte de borgere, der har et handicap via særlige tiltag for de mest udsatte og generelt ved at sikre, at den livsnødvendige information også når mennesker med handicap. Vigtigst af alt bør mennesker med handicap løbende inddrages i myndighedernes beslutninger - f.eks. gennem de organisationer, der repræsenterer mennesker med handicap.

Find de gode råd fra Human Rights Watch i artiklen

Stilbillede af NFDN's coronavideo der tegnsprogstolkes
Nyhed, Internationalt samarbejde

 


Om projektarbejdet i Handicappuljen

Der er ingen tvivl om at coronakrisen har konsekvenser for mange partnerskaber og aktiviteter herhjemme og ude i verden. DH opfordrer alle jer, der er internationalt engagerede under Handicappuljen, til løbende at melde ind med relevante opdateringer, så vi kan finde de bedste løsninger for Handicappuljens projekter.

Læs mere om coronakrisen og Handicappuljen her

Læs mere om coronakrisens konsekvenser for bevillinger under Handicappuljen her

De alvorlige udfordringer, som mennesker i humanitære situationer står overfor, forstærkes ofte for mennesker med handicap. Med COVID-19 står mennesker med handicap i humanitære situationer i endnu højere grad overfor udfordrende barrierer. Disse barrierer kan relatere sig til implementeringen af hygiejne...