Mand i kørestol sidder i et mødelokale om et bord med sine kollegaer. De snakker om noget arbejdsrelateret

Få flere borgere i fleksjob

Mange borgere med handicap arbejder gennem et fleksjob. Men der er store kommunale forskelle på, hvor mange i fleksjobordningen, som ikke er i arbejde.

Tallene for december 2023 viser en fleksjobledighed på landsplan på 13,3 %. I november var den på 13,1 %, så der ses en lille stigning. 

Der er væsentlige forskelle fra kommune til kommune. Laveste ledighed finder man på Samsø (4,8 %). Dernæst følger Bornholm og Favrskov med en ledighed på 5-6 %. Højeste ledighed finder man i Assens, Halsnæs og Lolland (17,9 % – 18,7 %).

Ledigheden er 3-4 gange højere blandt kommunerne længst nede på listen sammenlignet med dem i toppen.

DH foreslår:

DH anbefaler, at der tages konkrete initiativer til at sikre, at flere mennesker med handicap bliver en del af arbejdsmarkedet.

Kommunen kan eksempelvis:

Udarbejde en strategi for, hvordan man vil sikre, at mennesker med handicap bliver en del af arbejdsmarkedet. For eksempel med retningslinjer for:

  • Sikring af viden om handicap blandt medarbejdere i jobcentret, herunder særligt viden om de handicapkompenserende ordninger. Dette kan for eksempel sikres gennem efteruddannelse
  • Indgå partnerskaber med eksempelvis kommunens virksomheder om at tage socialt ansvar for ansættelse af mennesker på kanten af arbejdsmarkedet
  • Hvordan arbejder man med at identificere borgere, som har et handicap med betydning i forhold til arbejdsmarkedet. Ved hurtigt at finde ud af hvilke borgere, der har både synlige og usynlige handicap, kan man hurtigere tilbyde den rette indsats. Man kan eksempelvis spørge nyledige borgere til første samtale.
  • Sætte sig en målsætning for hvor langt ned, man vil bringe fleksjobledigheden. Man kan for eksempel skabe flere fleksjobs ved at tildele borgere i fleksjob en personlig jobformidler.