Søg
To mænd sidder på et kontor og arbejder.

Specialeplan for organisering af den specialiserede indsats

Som led i evalueringen af det specialiserede socialområde har Socialstyrelsen udarbejdet en model for specialiseringsniveauer, der inddeler målgrupper og leverandører på det specialiserede socialområde i hhv. et let, moderat og højt specialiseret niveau, en såkaldt specialeplan.

Modellen er nationalt forankret og udgør specialeplanen i form af en kortlægning og national forpligtende planlægning af indsatser, kapacitet og placering. Indplaceringen af leverandører og målgrupper på de tre specialiseringsniveauer fornyes med et vist interval.

Det let specialiserede socialområde rummer målgrupper, hvis problemstillinger forekommer så hyppigt, at de har en størrelse, hvor de fleste kommuner kan opnå et borgergrundlag for at udvikle og opretholde indsatser til egne borgere lokalt med anvendelse af kommunale, regionale og private leverandører.

Det moderat specialiserede område rummer målgrupper, hvis problemstillinger forekommer så hyppigt, at de har en størrelse, hvor en større del af kommunerne kan opnå et borgergrundlag for at udvikle og opretholde den sociale indsats til egne borgere lokalt med anvendelse af kommunale, regionale og private leverandører.

Mens det højt specialiserede område rummer målgrupper, hvis problemstillinger forekommer så sjældent, og er så lille, at kun en mindre del af kommunerne kan opnå et borgergrundlag for at udvikle og opretholde den sociale indsats til egne borgere i målgruppen lokalt med anvendelse af kommunale, regionale og private leverandører.

Specialeplanen gradvist

Modellen for specialiseringsniveauer er aktuelt ved at blive gennemført for målgrupperne autisme, erhvervet hjerneskade og synsområdet. DH anbefaler, at der udarbejdes en plan for den samlede gennemførelse af modellen for alle relevante målgrupper.