Søg
Internationalt samarbejde

I Nepal har handicapparaplyen arbejdet sig helt ind i det politiske maskinrum

To personer kigger sammen på en computer i Nepal

Mit navn er Anne Sophie. Jeg er landeansvarlig konsulent for Nepal. Det betyder, at jeg blandt andet sidder med DH’s eget Nepalprojekt – et partnerskab med den nepalesiske handicapparaply NFDN - og med rådgivning af de handicaporganisationer under Handicappuljen, der har projekter i Nepal.

I januar var jeg på vegne af DH i Nepal i halvanden uge. Men hvad laver man på sådan en tur? Det vil jeg gerne dele med jer.

Min rolle og mine opgaver på denne tur kan groft set deles op i to dele. Den ene var understøttelse af DH’s eget partnerprojekt med den nepalesiske paraply NFDN - National Federation of Disabled Nepal. Den anden del handlede om at agere ”kultur-tolk” overfor et tilsynsteam, som var udsendt fra Udenrigsministeriet i Danmark i forbindelse med et review af Det Globale Handicapprogram.

Fakta om NFDN, den nepalesiske handicapparaply

Den nepalesiske handicapparaply National Federation of Disabled Nepal (NFDN) har eksisteret i 30 år og repræsenterer mere end 300 handicaporganisationer i landet. DH har samarbejdet med NFDN siden 2009. 

 Lad os starte med lidt indsigter fra mit besøg hos paraplyen

Den nepalesiske handicapparaply, som DH samarbejder med, har i løbet af vinteren fået ny bestyrelse. Det betyder nye ansigter og nye ideer til retning. Og et af formålene med rejsen var netop at møde den nye bestyrelse og forstå hvilke mål, de har for organisationen.

Og det var godt at få mødt dem! Udover den almindelige indføring i de krav og rammer, der følger med at have et projektsamarbejde med DH, gav jeg dem en introduktion til DH som organisation. Bestyrelsen viste stor interesse og nysgerrighed for det danske arbejde: Hvordan er vi organiseret? Hvordan er forholdene for mennesker med handicap i Danmark? Hvordan arbejder DH som talerør for mennesker med handicap? Og hvad med dialogen med politikere, embedsværk og andre organisationer? Der var mange spørgsmål og stor nysgerrighed.

Udover mødet med bestyrelsen var min opgave mere konkret at se tilbage på året der gik (2022) samt planlægge året, der kommer. I forhold til resultater vil jeg særligt fremhæve en observation, som jeg med mine danske øjne finder interessant.

Både den nepalesiske handicapparaply og en repræsentant fra det relevante ministerie i Nepal fortalte nemlig, at de er nået til et sted, hvor ministeriet nu rækker ud til NFDN og inviterer dem direkte ind i maskinrummet, når de udarbejder love på handicapområdet. Den nepalesiske regering mangler stadig budget til at implementere disse love, men eksemplet viser en virkelig flot, proaktiv indsats fra paraplyen i solidt og troværdigt politisk fortalerarbejde.

Udenrigsministeriets evaluering af indsatsen i Nepal

I og med at DH som udviklingsaktør og puljeforvalter af Handicappuljen modtager offentlige midler, skal vores indsatser fra tid til anden gennemgå tilsyn af Udenrigsministeriet. Sådan et tilsyn er blevet gennemført at et tilsynsteam på vegne af Udenrigsministeriet over de sidste par måneder. Teamet evaluerer både DH og de medlemsorganisationer, der er aktive i Handicappuljen. Og så udvælger Udenrigsministeriet nogle lande, som teamet ser mere dybdegående på. Nepal og Rwanda var udvalgt til dette. Da jeg er DH’s tovholder på Nepal, var min opgave på denne rejse at understøtte det udsendte tilsynsteam under deres ophold i Nepal.

Man kan sige, at min rolle var at agere en form for ”kultur-tolk” og at nuancere de perspektiver, konsulentteamet fik undervejs i opholdet. For det er vigtigt både at kende til vores arbejde i det Globale Handicapprogram (handicaporganisation til handicaporganisation) og til den nepalesiske kontekst for at kunne forstå de nepalesiske organisationers arbejde, deres udviklingspotentialer og organisering.

NABs projektkoordinator, Ravindra, hjælper Bhimsen, der er forperson for en lokalafdeling af foreningen Nepal Association of the Blind, med at finde vej på de stejle grusstier ned til en gruppe af lokale medlemmer.

Indblik i handicappuljeprojekt: Selvstændiggørelse af mennesker med synshandicap

Selvom store dele af min tid i Nepal blev brugt i mødelokaler, skal I ikke snydes for et meningsfuldt indblik i et partnerskabsprojekt mellem Dansk Blindesamfund og NAB - Empowerment and Inclusion of BPS persons in Nepal, som evalueringsteamet var ude at besøge.

Afdelingen ligger i Karnaliprovinsen – et af Nepals mest afsidesliggende områder. Det er nogle helt andre forhold at færdes under, end mange af os kender til i Danmark og Europa – og især, hvis man er blind. Her mødte tilsynsteamet en lokal gruppe af personer med synshandicap, der fletter bambusstole, som de sælger på lokale markeder. Her ligger de en stor indsats i at give nepalesere med synshandicap værktøjer til at kunne generere indtægter – som fx ved at lave stole.

Det er besøg som disse, der er med til at vise vigtigheden af udviklingssamarbejde, og hvordan det også hjælper helt lavpraktisk på individniveau.

Blind kvinde og mand fletter skamler i Nepals bjerge.

Kontakt

Anne Sophie Fabricius i Handi8caporganisationernes Hus

Anne Sophie Fabricius

Chefkonsulent
29 24 53 38