Søg
Nyhed

DH's formand modtager ridderkors

Thorkild Olesen er blevet benådet med ridderkors for sin store indsats med at skabe bedre vilkår for mennesker med handicap.

Thorkild Olesen modtager ridderkorset

Formand for Danske Handicaporganisationer og landsformand for Dansk Blindesamfund, Thorkild Olesen, kan nu bryste sig af et ridderkors tildelt af Hendes Majestæt Dronningen. Tildelingen sker på baggrund af Thorkild Olesens dedikerede arbejde for at skabe bedre vilkår for mennesker med handicap.

”Jeg synes, det er en ære at få det, og jeg vil glæde mig til at komme i audiens og takke for det. Det er også en anerkendelse af vigtigheden af handicappolitik”, siger Thorkild Olesen.

Sikre fuld inklusion

Thorkild Olesen har viet sit liv til kampen for bedre rettigheder og livsvilkår for mennesker med handicap. Siden 2014 har han været formand for Danske Handicaporganisationer, hvor han repræsenterer 340.000 mennesker med handicap. Her kæmper han hver dag for, at mennesker med handicap kan leve et liv som alle andre og kan deltage, bidrage og være en del af fællesskabet.

Siden sin tidlige ungdom har Thorkild Olesen været aktiv i handicapbevægelsen i Danmark og udlandet. I sine unge år var han formand for Dansk Blindesamfunds Ungdom og projektdeltager i en fact-finding mission i Bosnien-Herzegovina umiddelbart efter krigens afslutning.

”I sin tid gik jeg ind i handicappolitik, fordi jeg håbede at kunne bidrage til, at blinde og svagsynede kan få et aktivt og selvstændigt liv. At få uddannelse, beskæftigelse og et liv ligesom alle andre. Nu har det bredt sig til at omhandle alle mennesker med handicap”, forklarer Thorkild Olesen.

Udover sit virke i Danske Handicaporganisationer og Dansk Blindesamfund er Thorkild Olesen udpeget til og har bestridt en lang række poster i råd og nævn. Han er blandt andet udpeget til næstformand i Det Centrale Handicapråd af daværende socialminister Mai Mercado og som beskikket til Beskæftigelsesrådet af daværende beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen.

I kraft af sin brede viden har han kvalificeret og udfordret tankegange om mennesker med handicap, og de problemstillinger mennesker med handicap møder igennem livet. 

Egne erfaringer i spil

Som aktiv i handicappolitik er det en fordel på egen krop at kende de begrænsninger og udfordringer, det kan medføre. Thorkild Olesen er opvokset i Ringkøbing, hvor han blev født med grøn stær og var i første del af sit liv stærkt svagsynet, inden han blev helt blind som 21-årig. På trods af sit synshandicap færdiggjorde han studierne ved hjælp af lydbånd og bøger med punktskrift og kunne efterfølgende kalde sig cand. mag. i historie og religionsvidenskab fra Aarhus Universitet.

”Når man selv har et handicap, fremstår man som en troværdig talsmand, der ved, hvad man snakker om. I mit arbejde er det vigtigt at have et handicap, fordi nogle af de problemer, som mennesker med handicap møder, kan jeg relatere til og trække på egne erfaringer”, forklarer Thorkild Olesen.

Handicappolitik på dagsordenen

Thorkild Olesen har derfor en ballast og erfaring at trække på, når han kæmper for, at mennesker med handicap kan deltage og bidrage i samfundet på lige fod med alle andre. Siden sin tiltrædelse har Thorkild Olesen været en markant stemme i den offentlige debat, hvor livet med handicap bliver formidlet med dyb respekt for de mennesker, det hele handler om. Med sit engagement og indsigt har han formået at sætte mennesker med handicap højt på den politiske dagsorden, og ser det som en vigtig opgave at tage kampen op mod nedskæringer på hjælpen til mennesker med handicap. Og der er slet ikke nogen tvivl om, at Thorkild Olesen brænder for sit arbejde.

”Det bedste ved mit arbejde er, når det går godt, og det lykkes at få gennemført forbedringer for mennesker med handicap. Så har det været en rigtig god dag”, smiler Thorkild Olesen, som vægter relationen til handicaporganisationernes medlemmer højt.

Han står altid til rådighed for medlemmer, der har brug for at rejse en problemstilling eller kommentere på en udmelding. Derfor rejser han også gerne landet rundt til medlemsmøder og samler viden og erfaringer, som danner grundlag for de drøftelser, han har med samarbejdspartner og politikere.

Rollemodel for mennesker med handicap

De seneste fire år har Thorkild Olesen desuden fast gæst i tv-programmet News & Co., hvor hans store viden og interesse for alt fra aktuelle samfundsforhold og historie sættes i spil. Hans medvirken i tv-debatter og -programmer er med til at aftabuisere mennesker med handicap, og han fremstår derfor som en rollemodel for andre. Thorkild Olesen et levende bevis på, at mennesker med handicap kan og vil.

Det er imidlertid ikke kun mennesker med handicap i Danmark, som har gavn af Thorkild Olesens store indsats med at forbedre vilkårene for mennesker med handicap. Han er nemlig også aktiv med handicappolitik på europæisk plan, hvor han er valgt til bestyrelsen for European Disability Forum, der søger politisk indflydelse i EU-systemet. Dette arbejde har senest resulteret i et nyt webdirektiv, som forpligter offentlige hjemmesider til at være tilgængelige for mennesker med læsehandicap.

Velfortjent kan vi derfor ønske Thorkild Olesen stort tillykke med tildelingen af ridderkors.