Nyhed

DH og Danske Patienter i fælles opråb: Sådan undgår vi vaccinekaos

Der er andre løsninger end at vaccinere efter alder, som letter administrationen og ikke går ud over patienter med øget risiko, mener DH og Danske Patienter.

Billedet viser en person, der får en indsprøjtning i skulderen.

Indstil borgere via de praktiserende læger og offentlige sygdomsregistre, vacciner på bosteder efter plejehjemsmodel og inddrag brugerorganisationerne inden vedtagelsen af en ny model. Sådan lyder opfordringen til ministre, sundhedsordførere, Danske Regioner og Sundhedsstyrelsen fra Danske Patienter og DH.

Opfordringen kommer som modsvar på Sundhedsstyrelsens anbefaling om at lægge gruppe 10, 11 og 12 sammen og vaccinere efter alder – en løsning, som vil få alvorlige konsekvenser for især yngre patienter med kroniske sygdomme eller handicap, fordi de er i øget risiko for et alvorligt forløb med corona.

Danske Patienter og DH anerkender, at myndighederne står over for en svær opgave, men målet må være at gøre det rigtige af hensyn til borgerne – ikke det letteste af hensyn til administrationen.

Thorkild Olesen, Formand i Danske Handicaporganisationer (DH):  ”Statsministeren bad de svageste være de stærkeste, så vi kunne komme igennem epidemien. Vi må finde en løsning, så unge med kroniske sygdomme eller handicap ikke sendes bagerst i køen. Vi foreslår en løsning, hvor vi sikrer at de med størst behov vaccineres først” 

Der er også behov for at prioritere bostederne. Her er mange beboere i risiko for alvorlige forløb ved COVID-19 og har levet afskåret fra deres familie og venner på grund af de mange besøgsrestriktioner.

”Lad os nu få vaccineret alle bosteder efter samme model, som vi vaccinerede plejehjem. Det virkede som en god og effektiv model”, siger Thorkild Olesen, DH

Konkret foreslår DH og Danske Patienter følgende:

  • Lad de praktiserende læger indstille de af deres patienter, som de vurderer, er i risiko på grund af sygdom. De praktiserende læger giver udtryk for, at de er familielægen, der kender deres patienter, og de er vant til at viderevisitere deres patienter til andre dele af sundhedsvæsenet ud fra patienternes individuelle behov. 
     
  • Brug de offentlige registre og vælg patienter ud fra diagnoser og medicinforbrug. Registrene er ikke præcise, og man risikerer at visitere for mange, men det er langt bedre end at ændre rækkefølgen nu på grund af ønsket om forenkling.
     
  • Vaccinér alle på bosteder ud fra samme principper som plejehjemmene. Det vil være en forenklet løsning i forhold til at nå ud til en række mennesker med handicap, som i et år har været underlagt varierende besøgsrestriktioner, nedlukninger af dagtilbud mv. og deraf følgende isolation.
     
  • Inddrag patient-, handicap- og pårørendeforeninger i udformning af løsningsforslag inden vedtagelsen af en ny model, der vil oversvømme patient-, handicap og pårørendeforeninger, almen praksis og regioner med henvendelser fra forvirrede og fortvivlede borgere. Brugerorganisationerne er konstruktive medspillere, som på ingen måde er blevet inddraget i dialogen om ændring af vaccinegrupper.

DH og Danske Patienter har sendt det fælles opråb til statsministeren, sundhedsministeren, socialministeren, samtlige sundhedsordførere, Danske Regioner og Sundhedsstyrelsen i går, søndag den 14. marts.