Portræt af Mads Edelvang-Pejrup og Maja Friis Jensen fra SUMH

Fremtiden er global og SUMH er med

"Sammen kan vi nedbryde fordomme og tabuer og skabe en bedre verden for os alle” - Mads Edelvang-Pejrup, formand for SUMH

Mads Edelvang-Pejrup er ikke i tvivl: ”Verden er global og bliver kun mindre i fremtiden. Så vi skal simpelthen ud at snakke med folk. Ud og gøre en forskel. Lære andre mennesker at kende og få en bedre forståelse af, hvordan det er at leve med et handicap. Den globale verden er fremtiden,” slår formanden for Sammenslutningen af Unge Med Handicap (SUMH) fast.

For selvom der er stor forskel på livet i Danmark og for eksempel Uganda, som formanden for Mads Edelvang-Pejrup selv kender til, så er der også mange ligheder, når det gælder de udfordringer, som unge med handicap møder:

”Når man lever med et handicap, så skal man jo leve med folks fordomme og forudbestemte forestillinger, uanset, hvor i verden man bor. Det er en af de store ligheder. Derfor er det vigtigt, at vi står sammen, så vi kan få nedbrudt tabuer og fordomme og skabe en bedre verden for os alle sammen,” siger Mads Edelvang-Pejrup.

Det internationale arbejde rykker

Et samarbejde i Uganda mellem SUMH, DH og Operation Dagsværk satte for alvor skub i det internationale engagement for nogle år siden.

”Siden har udviklingen på det internationale område i SUMH været fantastisk. Fra 2015 til i dag har vi næsten femdoblet antallet af frivillige, så vi nu har 19. Fra at have et enkelt partnerskab i Uganda – har vi fire samarbejdspartnere, for Sierra Leone og Rwanda er kommet til – og vi er i gang med at starte noget op i Grønland,” fortæller Mads Edelvang-Pejrup og tilføjer:

”Det viser jo bare, at det internationale arbejde rykker.”

SUMH nu skrevet det internationale engagement ind i organisationens fem-års-strategi. Samtidig turnerer en gruppe unge frivillige rundt på uddannelsessteder i Danmark for at fortælle andre unge, hvordan det er at leve med et handicap i Danmark og forskellige lande i Afrika. ’Tour de Leaving No One Behind’ hedder initiativet.

”Vi får en bred og mangfoldig organisation og flere mennesker at sparre med, når vi arbejder internationalt. Det kan faktisk slet ikke betale sig at lade være. Der ligger så meget godt og venter på os alle sammen i den her fantastiske globale verden,” slutter Mads Edelvang-Pejrup.

 


Artiklen er skrevet på baggrund af interviews, som Great Minority står bag, og efterfølgende journalistisk bearbejdet af Selnæs Kommunikation.

Maja Friis Jensen med frivillige i Sierra Leone

"Jeg udvider min horisont både personligt og geografisk - det er vildt inspirerende" - Maja Friis Jensen, frivillig i SUMH

To smilende mennesker står skulder ved skulder i t-shirts med verdensmål og handicap trykt på

Det personlige og foreningsmæssige engagement er bærende for handicapbevægelsens udviklingssamarbejde. I DH's kampagne #StærkereSammeniVerden sætter 12 ildsjæle fra seks foreninger ord på arbejdet med at forbedre vilkårene for mennesker med handicap i udviklingslandene. Det gør både en kæmpe forskel for mennesker med handicap ude i verden, og giver samtidig enormt meget igen til de mennesker og foreninger, der er engageret. Det viser de her ildsjæle med al tydelighed. Find alle de inspirerende historier fra handicapbevægelsens internationale ildsjæle her.