Buster Norsk sammen med kollegaer fra Dansk Handicap Forbund og partnere i Ghana

En sømand gik i land – og tog til Ghana

”Min første rejse i kørestol var en kæmpe øjenåbner” - Buster Norsk, frivillig i DHF’s ulandsarbejde

Ansigtet lyser op i et varmt smil, når Buster Norsk beretter om de forandringer, han har været vidne til i Ghana, siden han første gang satte sig selv og sin kørestol på jorden i det vestafrikanske land som frivillig i Dansk Handicap Forbund (DHF). Det var i 2010.

”Jeg har oplevet, at mennesker med handicap er blevet fuldstændig forvandlet. De er gået fra at være afhængige af almisser fra omverdenen til pludselig at kunne forsørge sig selv og deres familier. Det har givet en helt anden stolthed,” siger Buster Norsk om resultatet af det projekt, han var med til at sætte i søen i Ghana for over 10 år siden.

Her har mange mennesker med handicap siden lært at flette og sælge traditionelle, smukke og farverige kurve og er blevet selvforsørgende.

Det var en lokal partner, som kom med idéen til projektet. Og siden er der sket meget mere i området:

”Før i tiden var der ingen, der regnede mennesker med handicap for noget. Men i dag er de med og har indflydelse – også politisk,” siger han.

Ulandsfrivillig ved en tilfældighed

Inden Buster Norsk første gang rejste med DHF til Afrika, sejlede han verdenshavene tynde. Først som skibsmaskinist og siden som styrmand. En arbejdsulykke betød begyndelsen på et nyt liv:

”Jeg skulle finde noget med mening. Det var lidt tilfældigt, at det blev som frivillig i DHF,” siger han.

”Min første rejse gik til Uganda. Det blev en kæmpe øjenåbner og en fantastisk oplevelse. Jeg så jo, at vi rent faktisk kunne gøre noget for de mennesker med handicap, som vi kom tæt på. Og at de er mennesker som os, som vi kan joke og more os med – og også tale seriøst med. Fælles for dem alle er, at de alle er mennesker med handicap i ekstremt svære situationer,” siger Buster Norsk.

”Det er råt og hårdt at se på, men det er også utrolig sundt. Det giver jo et andet perspektiv, når man kommer hjem og ved, hvor forkælet man egentlig er,” siger han.

 


Artiklen er skrevet på baggrund af interviews, som Great Minority står bag, og efterfølgende journalistisk bearbejdet af Selnæs Kommunikation.

Portræt af Susanne Olsen og Buster Norsk fra Dansk Handicap Forbund

”De frivillige ved, hvor skoen trykker” - Susanne Olsen, landsformand for Dansk Handicap Forbund

To smilende mennesker står skulder ved skulder i t-shirts med verdensmål og handicap trykt på

Det personlige og foreningsmæssige engagement er bærende for handicapbevægelsens udviklingssamarbejde. I DH's kampagne #StærkereSammeniVerden sætter 12 ildsjæle fra seks foreninger ord på arbejdet med at forbedre vilkårene for mennesker med handicap i udviklingslandene. Det gør både en kæmpe forskel for mennesker med handicap ude i verden, og giver samtidig enormt meget igen til de mennesker og foreninger, der er engageret. Det viser de her ildsjæle med al tydelighed. Find alle de inspirerende historier fra handicapbevægelsens internationale ildsjæle her.