Et godt netværk gør mit handicap mindre A3

Bekæmp ensomhed

Ensomhed er et højaktuelt samfundsproblem

Baggrund

Ca. 350.000 voksne danskere at føler sig ensomme. Mennesker med handicap er en særlig udsat gruppe. Et handicap kan føre til social mistrivsel og social isolation. Ensomhed kan forringe livskvaliteten og gå ud over helbredet.

  • 40 % af dem med et større psykisk handicap (angst, depression mv.) føler sig ensomme ofte eller meget ofte.  
  • Ca. 23 % af dem med et større fysisk handicap føler sig ensomme ofte eller meget ofte.  
  • Til sammenligning føler kun ca. 8 % af dem uden handicap sig ofte eller meget ofte alene.

I et samfundsøkonomisk perspektiv fører ensomhed til øget træk på sundhedsvæsenet og sociale ydelser.

DH anbefaler

DH anbefaler, at man i kommunen tager konkrete tiltag for at modarbejde ensomhed med en fællesskabsstrategi. Målet skal være, at færre borgere oplever at være ensomme.

En del af strategien kan være retningslinjer for, hvordan man opsporer og modarbejder ensomhed blandt mennesker med handicap. Strategien kan også indeholde en pulje, der understøtter f.eks.:

  • Iværksættelse af aktiviteter, der styrker netværket hos ensomme mennesker med handicap.
     
  • Iværksættelse af støtte til opstart af cafeer for ensomme mennesker med handicap, ordninger med besøgsvenner og frivillignetværk, indsatser for at opspore og motivere ensomme borgere mv.
     
  • Involvering af civilsamfundet, herunder mennesker med handicap der gerne vil hjælpe andre mennesker med handicap. Nogle steder har man eksempelvis arbejdet med mennesker med handicap som besøgsvenner.
     
  • Et Vær med-klippekort til ensomme mennesker med handicap, der modtager hjælp efter udvalgte paragraffer i serviceloven (fx § 85).  Klippekortet kan bruges til ekstra hjælp til ledsagelse til fx aktiviteter eller tilbud i frivillige foreninger og det øvrige civilsamfund med det formål at hjælpe ældre ud af ensomhed og styrke deres netværk og sociale liv. Klippekortet kan også bruges til, at medarbejdere (fx hjemmevejledere) giver sig god tid til at vejlede borgerne (fx modtagere af specialpædagogisk støtte) om de kommunale eller frivillige tilbud og aktiviteter, som sigter mod at løfte borgere ud af ensomheden. 
     
  • Man kan f.eks. søge inspiration de mange projekter, som handicaporganisationerne har gennemført under coronakrisen for at modvirke ensomhed blandt mennesker med handicap.