Søg
portræt af Thorkild Olesen, der arbejder ved sin computer på kontoret.

Gør kommunens hjemmeside tilgængelig

Mange kommunale hjemmesider er ikke tilgængelige for mennesker med handicap og kan derfor ikke bruges af alle. En ny lov om webtilgængelighed stiller krav om, at offentlige myndigheders hjemmesider skal være tilgængelige. Den gælder også for kommunale hjemmesider.

Hvad kan I gøre?

Anbefal din kommune at få lavet en tilgængelighedstest af den nuværende hjemmeside for at få et overblik over tilgængeligheden på hjemmesiden. Digitaliseringsstyrelsen rådgiver og vejleder om tilgængelighed til offentlige hjemmesider, og private tilgængelighedsrådgivere kan lave tilgængelighedstest. (find link til Digitaliseringsstyrelsen og links til private rådgivere i menu til højre)

Stil krav om tilgængelighed

Din DH-afdeling kan i dialog med kommunen henvise til loven om tilgængelighed og foreslå, at der bliver stillet krav om tilgængelighed, når der skal laves ny hjemmeside.

Få din kommune til at skrive krav om tilgængelighed til hjemmesider ind i kommunens indkøbs- udbudspolitik, kommunikationspolitik alt efter kommunens organisering. 

Sammenlign jer med andre kommuner 

Henvis til undersøgelsen af Berús tilgængelighedsrapport over danske kommuner fra 24. september 2020. Rapporten viser, at kun 11 af de 98 kommuner lever op til tilgængelighedskravene. Find andre kommuner og sammenlign jer med dem. Se rapporten på Berús hjemmeside 

Baggrund: Ny lov om tilgængelighed til hjemmesider

Ny lov om tilgængelighed til hjemmesider

Offentlige hjemmesider skal være tilgængelige - både nye og ældre hjemmesider

Den 23. september 2018 trådte en ny lov om webtilgængelighed i kraft. Loven hedder ”Lov om tilgængelighed af offentlige organers websteder og mobilapplikationer (LOV nr 692 af 08/06/2018)”.

Loven skal sikre, at flest mulige borgere kan bruge offentlige myndigheders websteder og apps. Det gælder ikke mindst borgere med handicap.

Baggrunden for loven er det såkaldte webdirektiv, EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV (EU) 2016/2102 af 26. oktober 2016 – om tilgængelighed af offentlige organers websteder og mobilapplikationer.

Se lov om webtilgængelighed på retsinformation.dk

Loven bliver implementeret i flere faser og indeholder forskellige deadlines for, hvornår nye hjemmesider, ældre hjemmesider og mobilapplikationer skal være tilgængelige:

  • Nye websteder (websteder, der bliver offentliggjort efter 23. september 2018) skal overholde loven nu. Det trådte i kraft den 23. september 2019
  • Ældre websteder (websteder, der er offentliggjort før 23. september 2018) skal overholde loven nu. Det trådte i kraft den 23. september 2020 
  • Mobilapplikationer (apps) skal overholde lovens krav fra 23. juni 2021.

Læs mere om loven på Digitaliseringsstyrelsens hjemmeside