Billede, som viser konventionsproces

Gør en forskel med den nye guide om Handicapkonventionens processer.

Ny guide indeholder en grundig vejledning i at navigere i FN's menneskerettighedssystemer med særlig opmærksomhed på FN's Handicapkonvention og FN's Handicapkomité.

I kampen for lighed og rettigheder står handicaporganisationer overfor mange udfordringer, herunder begrænset adgang og viden om effektiv brug af FN's processer. Denne guide er en uvurderlig ressource for handicaporganisationer og beskriver på en letforståelig måde, hvordan man bedst anvender processerne omkring Handicapkonventionen til at påvirke regeringer til meningsfuld forandring. Eksemplerne i guiden er baseret på konkrete erfaringer fra forskellige handicaporganisationer, der kan inspirere andre organisationer og tjene som praktiske værktøjer til fremskridt. 

Dokumentet er udarbejdet af den globale paraplyorganisation, International Disability Alliance (IDA), med støtte fra DH's Globale Handicapprogram.

Download vejledningen om Handicapkonventions processer her

Introduktion til vejledningen

Vejledningen er delt op i sektioner, som fører læseren igennem en forståelse af FN's mekanismer til udformning af handicapbevægelsens statusrapport til FN's handicapkomite (civilsamfundsrapport) og derfra til hvordan handicapbevægelsen bedst bruger anbefalingerne fra Handicapkomitéen til at løfte en national dagsorden. 

 

  • 1. sektion: En introduktion til det universelle menneskerettighedssystem - Vejledningen starter med at åbne døren til det komplekse univers af menneskerettigheder ved FN. Her får du et klart billede af de nøglemekanismer, der er i spil for at styrke rettigheder for mennesker med handicap. Dette afsnit er grundlæggende for at forstå det større billede og hvordan FN's Handicapkonvention passer ind.

 

  • 2. sektion: Dyk ned i FN's handicapkonvention og -komité - Her får du alt at vide om Handicapkonventionen og den tilhørende komité. Det er en guldgrube af information om, hvordan konventionen fungerer, og hvordan den har ændret synet på handicap fra velgørenhed og medicinske modeller til en rettighedsbaseret tilgang. Det er her, du bliver klædt på til at arbejde sammen med eller rapportere til FN's Handicapkomité.

 

  • 3. sektion: Tag aktiv del i processen - Vejledningen går i dybden med, hvordan handicaporganisationer kan engagere sig i processen og påvirke udfaldet. Det viser, hvorfor det er afgørende, at handicaporganisationer er med til at forme en mere retfærdig evaluering af, hvordan lande lever op til Handicapkonventionen.

 

  • 4. sektion: Taktisk tilgang til tematiske spørgsmål under konventionen - Hvordan forberedes en civilsamfundsrapport? Dette afsnit er en praktisk hjælp til at fokusere på specifikke artikler og temaer i konventionen, fra lighed og ikke-diskrimination til tilgængelighed og meget mere.

 

  • 5. sektion: Brug konklusionerne fra FN's handicapkomité nationalt - Vejledningen stopper ikke efter rapporteringen. Den vejleder i, hvordan komitéens konklusioner kan bruges til at skabe ændringer i landene. Dokumentet introducerer, hvordan handicaporganisationer kan bruge disse internationale anbefalinger til at presse på for bedre lovgivning og politikker.

 

  • 6. sektion: Brug også andre FN-fora - Det sidste afsnit opfordrer til at tænke bredere og integrere handicaporganisationernes bestræbelser med større FN-initiativer som Menneskerettighedsrådet og den Universelle Periodiske Evaluering. Dette er en vej  til at gøre en endnu større forskel.

 

Download vejledningen og få meget mere viden om, hvordan handicapkonventionens processer, samt lignende vejledninger til hvordan I bruger andre FN-fora her på IDA's hjemmeside: IDA and DPOD launch guidance material on reporting to UN Human Rights Mechanisms for Organizations of Persons with Disabilities | International Disability Alliance 

Denne omfattende vejledning suppleres af et online kursus og lettilgængeligt materiale, der sikrer, at alle har adgang til disse oplysninger. Link til dette deles så snart kurset er færdigudviklet.