Else Lillebæk til workshop i Uganda med partnerorganisationen MHU

Fællesskab og frie hænder

”Vi udretter noget i fællesskab, og det giver mening for mig” - Else Lillebæk, koordinator for SINDs frivillige internationale arbejdsgruppe

I SIND er det en ihærdig gruppe frivillige på 10 personer, som i årevis har drevet det store internationale samarbejde, som foreningen har i Uganda. Else Lillebæk har været aktiv i 12 år.

”Vi har meget frie hænder, det tror jeg gør, at man finder et utroligt engagement i vores gruppe,” siger Else Lillebæk. Hun er uddannet social antropolog og bruger hver uge adskillige timer som frivillig koordinator for den internationale arbejdsgruppe i SIND.

”Det gør jeg, fordi det giver mening, men også fordi at fællesskabet i vores gruppe er utrolig vigtigt for mig,” siger Else Lillebæk, når hun skal forklare, hvad der får frivillige som hende til at lægge så mange timer det internationale arbejde.

”Udover fællesskabet er det en også drivkraft, at jeg bruger mine kompetencer. Og at det forhåbentlig giver mening for de samarbejdspartnere, vi møder i vores arbejde,” siger hun.

Medicin, behandling og viden

Med det internationale engagement vil SIND gerne være med til at udligne nogle af de store forskelle, der er mellem nord og syd, når det gælder psykiske lidelser:

”Vi ønsker, at folk med en mental sårbarhed i syd kan få nogle af de samme forhold, som vi har herhjemme,” uddyber Else Lillebæk. For eksempel når det gælder adgang til medicin og behandling.

Selvom stigmatisering af mennesker med psykisk sygdom også er et problem herhjemme, oplever Else Lillebæk, at det er mere udtrykt i Uganda, hvor der også er meget lidt viden om emnet. Det er derfor også et område, som SIND forsøger at gøre noget ved sammen med partnerorganisationen Mental Health Uganda.

”Endelig arbejder vi for, at vores samarbejdspartner efterhånden kan klare sig selv, så de kan fortsætte det utrolig store og gode arbejde for at forbedre forholdene for folk med en mental sårbarhed i Uganda,” slutter Else Lillebæk.

Læs mere om SINDs internationale samarbejde og arbejdsgruppen SIND Mental Health her   

 


Artiklen er skrevet på baggrund af interviews, som Great Minority står bag, og efterfølgende journalistisk bearbejdet af Selnæs Kommunikation.

Portræt af Knud Kristensen og Else Lillebæk fra SIND

”Det internationale arbejde betyder meget for de frivillige” - Knud Kristensen, netop afgået formand i SIND

To smilende mennesker står skulder ved skulder i t-shirts med verdensmål og handicap trykt på

Det personlige og foreningsmæssige engagement er bærende for handicapbevægelsens udviklingssamarbejde. I DH's kampagne #StærkereSammeniVerden sætter 12 ildsjæle fra seks foreninger ord på arbejdet med at forbedre vilkårene for mennesker med handicap i udviklingslandene. Det gør både en kæmpe forskel for mennesker med handicap ude i verden, og giver samtidig enormt meget igen til de mennesker og foreninger, der er engageret. Det viser de her ildsjæle med al tydelighed. Find alle de inspirerende historier fra handicapbevægelsens internationale ildsjæle her.