Søg
Placeholder_04

Certificering af leverandører og faglige vidensmiljøer

I en specialeplanlægning skal leverandører inden for hele det specialiserede socialområde certificeres.

Leverandører inden for det moderat og højt specialiserede område samles i forpligtende samarbejder i vidensmiljøer og netværk. Vidensmiljøerne har ansvar for at sikre, at faglighed og viden kontinuerligt vedligeholdes, udvikles, deles på tværs af landet og er forankret i praksis.

De faglige vidensmiljøer og netværk vil ofte selv rumme konkrete indsatser som botilbud, rehabiliteringstilbud eller kommunikationscentre, jf. tankegangen om, at øvelse gør mester.

Men de certificerede leverandører forpligtes også til at fungere som udgående rådgivning af praksis og levere indsatser i nærmiljøet samt at bidrage til videns- og kompetenceudvikling inden for deres fagområde.

Det indebærer, at de også er forpligtiget til at levere viden og indsatser til et let specialiserede område, når det efterspørges. Certificeringen af leverandørerne sikrer, at vidensmiljøerne er godkendt af myndighederne.

For indsatser målrettet mennesker med funktionsnedsættelser eller genoptræningsbehov, som ligger i forlængelse af behandling i sundhedsvæsenet, vil det være en fordel at ansvaret placeres i regionerne.

Det vil medføre, at sundhedsvæsnets faglige, medicinske vurdering ift. genoptræning, hjælpemidler mv. vil være bindende, og at borgeren ikke skal visiteres flere gange.

For andre med komplekse eller sjældne funktionsnedsættelser skal specialeplanen sikre, at der er den rigtige viden om funktionsnedsættelsen og de relevante tilbud, når borgeren visiteres, jf. nedenfor.

I disse tilfælde er kommunerne for små enheder og frivillige tværkommunale samarbejder ikke tilstrækkelig garanti for ensartet kvalitet og visitation for den enkelte og på tværs af landet.