Søg
DA og DH's udspil: flere med handicap i job

7. forslag: Indsatsgaranti til ledige fleksjobbere

Det er afgørende, at ledige fleksjobbere – på linje med øvrige ledige – får kvalificeret hjælp fra jobcentret til hurtigt at komme i beskæftigelse.

I dag er hjælpen i mange tilfælde utilstrækkelig og har et for ringe fokus på job. Ledige fleksjobbere skal derfor have en indsatsgaranti.

Garantien skal blandt andet give ledige fleksjobbere ret til rådgivning i forbindelse med jobsøgning, tæt opfølgning, kvalificering af jobsøgningsaktiviteter og til en personlig jobformidler med viden om jobmuligheder på det lokale arbejdsmarked.

Garantien skal desuden sikre, at ledige fleksjobbere rettidigt får udarbejdet et CV, der beskriver deres kompetencer. Såfremt kommunen ikke stiller denne hjælp til rådighed, kan borgeren bruge en anden aktør på kommunens regning. Den anden aktør kan fx være en handicaporganisation eller en privat aktør.

DH-kommentar

Ledigheden blandt borgere visiteret til fleksjob er høj. På landsplan er den omkring 13 %, hvilket er mere end fire gange højere end ledigheden på det ordinære arbejdsmarked. Der er stor kommunal variation i fleksjobledigheden: Fra Samsø med 0 % til Glostrup med 21,9 %. Det store spænd afslører et betydeligt potentiale for at gøre en mere aktiv indsats i en række kommuner.

Du kan læse vores beregninger fleksjobledigheden i din kommune her (åbner i nyt vindue)

Hvis reformen fra 2013 skal være en succes, er man nødt til at skabe langt flere fleksjobs. Fleksjobledigheden skal ned, og de store kommunale forskelle skal udjævnes. Samtidig skal hjælpen til ledige fleksjobbere styrkes – de skal have en indsatsgaranti.

Borgere i ressourceforløb har fået ret til en personlig jobformidler med konkret viden om det lokale arbejdsmarked. En del af indsatsgarantien er, at en tilsvarende ret skal gælde for ledige fleksjobbere. De skal også have ret til en personlig jobformidler med særlig viden om handicap, fleksjob og det lokale arbejdsmarked.