Søg
Pressemeddelelse

DH om ny handicapaftale: Vi frygter, at besparelser rammer mennesker med handicap

Regeringen har indgået en politisk aftale om handicapområdet med Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti og Radikale Venstre. DH rejser kritik af aftalens store fokus på økonomistyring og besparelser og frygter, at det vil ramme mennesker med handicap.

Billede af Thorkild Olesen i huset.

Siden kommunalreformen i 2007 har handicapområdet været gennemsyret af lappeløsninger og afspecialisering. Det har haft den konsekvens, at alt for mange mennesker i dag kæmper for at få den nødvendige hjælp. Det er derfor nødvendigt, at der sker noget. 

Men den politiske aftale tager for meget udgangspunkt i besparelser frem for at investere i mennesker med handicap, lyder kritikken fra DH-formand Thorkild Olesen:

”Jeg frygter, at mennesker med handicap nu bliver ramt af nye besparelser på handicapområdet. Det er kortsigtet at lave en aftale, hvor udgangspunktet er at spare på området. Der er uden tvivl steder, hvor man kan bruge pengene klogere end i dag og dermed skabe bedre forhold for mennesker med handicap. Men det er hverken til gavn for borgere eller kommunens økonomi at have et så stort fokus på kortsigtede besparelser.”

Men aftalen indeholder også vigtige initiativer, som handicaporganisationerne har kæmpet længe for. Hvis det skal resultere i mærkbare forbedringer for mennesker med handicap, så kræver det, at politikerne ikke gør det til en spareøvelse:

”Der er brug for, at der sker noget på handicapområdet. Og jeg ser på trods af min frygt for besparelser også, at aftalen indeholder elementer, der kan føre til forbedringer for mennesker med handicap. Regeringen og partierne bag har aftalt, at Danmark skal have en specialeplan på handicapområdet, der skal ske noget på hjælpemiddelsområdet og der skal gøres op med den mur af bureaukrati og dokumentationskrav som mennesker med handicap møder. Men det afhænger af, om det bliver en spareøvelse,” siger Thorkild Olesen.

Thorkild Olesen køber ikke præmissen om, at handicapområdet bliver økonomisk bæredygtigt ved at bremse udgifterne til mennesker med handicap og vil fortsætte med at få politikerne til at investere i langsigtede løsninger frem for kortsigtede besparelser:

”Jeg fortsætter min dialog med de forskellige partier i Folketinget om, hvordan vi får nogle mere velfungerende borgere og kommuner, hvis vi vælger at investere i området og dermed i mennesker med handicap. Forebyggelse, viden og udvikling er vejen frem, hvis vi skal have mindre plejekrævende og mere selvstændige borgere, der kan deltage i samfundet. Det har altid været og er fortsat min tilgang til, hvordan vi bedst løser de store problemer på handicapområdet.”

Du kan læse den politiske aftale på Social-, Bolig- og Ældreministeriets hjemmeside 

Kontakt

Sigurd Jørgensen i Handicaporganisationernes Hus

Sigurd Jørgensen

Kommunikationschef
92 15 00 88