Søg
Nyhed

DH's kommentar til inflationshjælp

Den 31. august præsenterede finansminister Nicolai Wammen (S) regeringens forslag til finansloven for 2023, hvor regeringen blandt andet vil hjælpe inflationsramte. Her får du DH's kommentar til forslaget.

Næste års finanslovsudspil indeholder en ramme med yderligere hjælp til inflationsramte

Vi ved, at mange mennesker med et handicap har meget store udgifter til sundhedsbehandlinger og medicin – og det kan være svært at få det hele til at hænge sammen, hvis man har en lille indkomst, men samtidig har store udgifter til medicin og et stort behov for en række behandlinger.

I en undersøgelse foretaget af Danske Handicaporganisationer i 2020 svarer 39 procent blandt mennesker med handicap at de har afstået fra at få behandling på grund af brugerbetaling. 27 procent svarer, at det er sket mere end to gange. Behandling kan for eksempel være fysioterapi eller psykolog. Eller at man har undladt at købe medicin eller hjælpemidler på grund af udgifterne.

På samme måde viser VIVE's undersøgelse ”Mennesker med handicap – hverdagsliv og levevilkår 2020”, at mennesker med handicap i langt højere grad end mennesker uden handicap har undladt at købe lægeordineret medicin eller nødvendig psykologbehandling.

Figur: Andel der ikke har købt lægeordineret medicin og nødvendig psykologbehandling på grund af manglende økonomi

Figur: Andel der ikke har købt lægeordineret medicin og nødvendig psykologbehandling pga. manglende økonomi.png
Kilde: VIVE ”Mennesker med handicap – hverdagsliv og levevilkår 2020”
Anmærkning: Beregnet på baggrund af respondenter i alderen 25-60 år. Personer der inden for de sidste 3 år af økonomiske årsager har undladt at købe lægeordineret medicin og nødvendig psykologbehandling, 2020.

Uligheden for mennesker med handicap er i forvejen stor, når det gælder sundhed. Derfor er det problematisk, hvis mennesker med handicap afstår fra at få den nødvendige behandling eller medicin, fordi de ikke har råd til at betale.

DH er bekymret for, at den samlede sundhedstilstand kun forværres for børn og voksne, som har et handicap, hvis vi ikke gør noget. 

 

Kontakt

Sigurd Jørgensen i Handicaporganisationernes Hus

Sigurd Jørgensen

Kommunikationschef
92 15 00 88